«Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ» δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι κατ’ επανάληψη έρχονται από το ΔΝΤ νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία του Ιουλίου, η οποία τηρείται από την Ελλάδα.

«Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε ο,τιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ερωτηθείς για δεύτερη φορά σχετικά με το προσφυγικό και την κρίση χρέους ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Για άλλη μια φορά: Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κρίση χρέους με την προσφυγική κρίση! Στην κρίση χρέους ματώσαμε και ματώνουμε ακόμη σήμερα για να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες». 

Ads

«Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα» τονίζει. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αν πράγματι δεν μπορούν να διαφυλαχτούν τα θαλάσσια σύνορα, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η Κεντρική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία κι εμείς, που έχουν θαλάσσια σύνορα. Είναι σωστό ότι πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην φύλαξη, αλλά κοιτάξτε: στην καταγραφή και στα hotspots σημειώσαμε ήδη τρομερή πρόοδο. Εκεί φθάνουμε τώρα στο 100%».