H φυγή προς τα εμπρός ξεκινά μέσω…. Μπάρι και Πεκίνου, η εποχή της αέναης διαπραγμάτευσης κλείνει με την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων στη Βουλή, και η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί από αυτή την εβδομάδα την μετάβαση στην φάση της ωριμότητας και της «ρεαλιστικής» – και πρωτίστως αποτελεσματικής – διακυβέρνησης.

Ads

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας σηματοδοτεί και την έναρξη του κύκλου των προσωπικών πρωτοβουλιών που ο ίδιος εξήγγειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην καθημερινότητα και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η κρίσιμη «αποστολή» στο Πεκίνο

Παράλληλα, και αρχής γενομένης από το ταξίδι του στο Πεκίνο στο τέλος της εβδομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ανοίξει και το μεγάλο κάδρο των αναπτυξιακών ευκαιριών – ένα κάδρο, που έχει ως κεντρικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ads

Στο επενδυτικό φόρουμ του Πεκίνου, στις 14 και 15 Μαίου, η ελληνική αποστολή θα υπογράψει τριετές Μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα – ένα Μνημόνιο που καλύπτει καίριους επιχειρηματικούς και οικονομικούς τομείς, από τις μεταφορές και την ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Την προεργασία για την επίσκεψη έχει αναλάβει ο υψυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιώρλας ο οποίος θα είναι παρών στο Πεκίνο, ενώ στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Στο δε επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να βρεθεί τόσο το κινεζικό ενδιαφέρον για το 30% του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η προοπτική επένδυσης στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά στο πλαίσιο του έντονου ενδιαφέροντος που δείχνει η κινεζική πλευρά για τη δημιουργία μεγάλων ναυπηγοεπισκευαστικών βάσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Το ραντεβού με τον Πούτιν και η Λαγκάρντ

Πέραν των επιχειρηματικών projects , η επίσκεψη στο Πεκίνο έχει και ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς στο περιθώριο του φόρουμ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα βρίσκεται επίσης στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ ακόμη ουτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται επισήμως πιθανό τετ α τετ και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες επίσης από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού, πριν από το Πεκίνο, και στο Μπάρι της Ιταλίας όπου από τις 11 έως τις 13 Μαίου συνέρχεται η σύνοδος της G7. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, χωρίς τίποτε να έχει κλείσει ακόμη, υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα – η οποια βεβαίως δεν μετέχει στην G7 – να προσκληθεί σε ρόλο παρατηρητή, με δεδομένη την προοπτική συζήτησης του θέματος του χρέους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.

Στις 18 Μαρτίου η ψήφιση των μέτρων

Την ίδια ώρα πάντως, και στα μετόπισθεν των διεθνών επαφών και πρωτοβουλιών, ανοίγει και ο – οξυμένος πολιτικά – κύκλος της ψήφισης των μέτρων και των αντίμετρων από τη Βουλή.

Μετά το κλίμα που καταγράφηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ανησυχία για διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας αλλά οι τόνοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναμένονται εξαιρετικά υψηλοί όπως κατέστησε σαφές, και μέσα από τις αλλεπάλληλες τελευταίες συνεντεύξεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση στη Βουλή, με βάση τον τελευταίο σχεδιασμό, θα γίνει στο τετραήμερο από τις 15 έως τις 18 Μαίου, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή 12 Μαίου.

Eως τότε, όπως τουλάχιστον είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όλοι οι βουλευτές θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα και για τα μέτρα σχετικά με το χρέος. «Ούτως ή άλλως», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, «τέσσερις ημέρες αργότερα το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει των μέτρων αυτών», για να προσθέσει ότι οι σχετικές συζητήσεις «βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό».