Στην πολιτική αρένα της Ρώμης και σε μια σύνοδο με βαθιά, στρατηγικά διλήμματα για την Ευρώπη μεταφέρεται από σήμερα η πιο μεγάλη μάχη του Αλέξη Τσίπρα κόντρα στο δόγμα του ΔΝΤ – η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Ads

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αύριο, στην κοινή διακήρυξη της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. μια προσθήκη που θα τονίζει την ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη – μέλη».

Το δίλημμα που βάζει ο Τσίπρας στην Ευρώπη

Σε πολιτικό επίπεδο πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει να θέσει την, λεγόμενη, «κοινωνική Ευρώπη» ενώπιον των ίδιων των υπαρξιακών διλημμάτων της και να την αναγκάσει να πάρει αποστάσεις από την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ.

Ads

Πρόκειται όμως και για έναν στόχο δύσκολο κι ακόμη αμφίρροπο. Το Βερολίνο έσπευσε πρώτο να βάλει «πάγο» στο ελληνικό εγχείρημα δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας, ευρωπαϊκές πηγές διαμήνυσαν χθες το βράδυ μέσω Reuters ότι η Ελλάδα «δεν θα μας εκβιάσει» συνδέοντας το μέλλον της Ευρώπης με την αξιολόγηση, ενώ ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και η εγχώρια αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Η επιστολή σε Τουσκ – Γιούνκερ

Σ’ αυτό το μπαράζ των προειδοποιήσεων ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε κατ΄αρχάς με μια επιστολή, χθες το βράδυ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τους ζητά να απαντήσουν εάν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στις εργασιακές σχέσεις ισχύει καθολικά για τα κράτη – μέλη ή εξαιρεί την Ελλάδα.

Παραπλεύρως, και εδώ και αρκετές ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προς αναζήτηση συμμάχων στην αυριανή σύνοδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων υπήρξαν όντως σκέψεις και εισηγήσεις να μην υπογράψει η Αθήνα την κοινή διακήρυξη εάν δεν υπάρξει η προσθήκη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεις, οι εισηγήσεις αυτές ωστόσο απορρίφθηκαν τελικά οριστικά σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Κατά τις ίδιες πηγές, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις υπάρχει ήδη υποστήριξη «από αρκετά κράτη-μέλη» στο ελληνικό αίτημα.

«Δεν θα μας εκβιάσει η Αθήνα»

Την ίδια ώρα πάντως το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, μετέδιδε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, με την Αθήνα να διατηρεί «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.

Διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ότι το ζήτημα πλέον μπορεί να επιλυθεί μόνον σε υψηλότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. προειδοποίησε, επίσης μέσω του Reuters, ότι τυχόν προσπάθεια της Αθήνας να χρησιμοποιήσει τη διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις συνομιλίες με τους δανειστές δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κρίσιμο ρόλο ως προς τις τελικές αποφάσεις θα παίξει και η θέση που θα πάρουν απόψε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην προπαρασκευαστική τους συνάντηση για την σύνοδο στην οποία θα μετάσχει και ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντοτε το ενδεχόμενο και κατ’ ιδίαν συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες.

«Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ»

Σε ό,τι αφορά δε το μήνυμα που θα κομίσει σ’ αυτές τις επαφές, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη καθαρό στίγμα κατά την χθεσινοβραδυνή του ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe – μια ομιλία, στην οποία τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ και δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα».

«Η Ελλάδα», πρόσθε, « βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον».