«Θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης»: Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποτυπώνει πλήρως το – όχι ανέξοδο– στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ads

Ή άλλως σηματοδοτεί την αμετάκλητη, και άνευ τρίτης ευκαιρίας, μετάβαση της αριστερής διακυβέρνησης στην εποχή της πολιτικής ωριμότητας. Και στην αναμέτρησή της με την πρόκληση της επιτυχούς εξόδου από το Μνημόνιο – μιας πρόκλησης, που εμπεριέχει και το βάρος της απόδειξης ότι η Αριστερά εκτός από το να διαπραγματεύεται ξέρει και να κυβερνά, να παράγει πολιτική, ανάπτυξη και, κυρίως, μεταμνημονιακό όραμα και προοπτική.

Οι υπουργοί δίνουν «εξετάσεις»

Επ΄αυτής της πρόκλησης, όπως κατέστησε σαφές με ασυνήθιστα ευθύ τρόπο χθες ο πρωθυπουργός και όπως αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες οι υπουργοί θα κριθούν και θα δώσουν «εξετάσεις» με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ads

Οι πληροφορίες, και το κλίμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου, δεν δείχνουν προθέσεις ανασχηματισμού τουλάχιστον έως το φθινόπωρο. Δείχνουν όμως ότι υπάρχει προβληματισμός τόσο για τις έως τώρα (μη) επιδόσεις υπουργών που δεν είχαν πρώτης γραμμής εμπλοκή στην διαπραγμάτευση όσο και για τα κενά συντονισμού στο κυβερνητικό έργο.

«Η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο», είπε εύγλωττα στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας:

«Και θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί.  Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού».

Οι πέντε άξονες και ο ρόλος Βερναρδάκη

Σ’ αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό ο πρωθυπουργός έθεσε ως βάση πέντε κεντρικούς άξονες με εξαετή ορίζοντα (δύο +τέσσερα χρόνια): Την αύξηση των θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι δε πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μάχη για να κερδηθούν οι εν λόγω στόχοι έρχονται αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, με πρώτη κίνηση την αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και με κύριο ρόλο τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Το «φάλτσο» του Ελληνικού

Ενδεικτικό παράδειγμα επί των κενών αυτού του συντονισμού θεωρείται το χθεσινό «φάλτσο» του υπουργείου Πολιτισμού, με την αναπομπή από τη Λυδία Κονιόρδου απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που απείλησε με νέα εμπλοκή την επένδυση στο Ελληνικό.

Η αναπομπή ανακλήθηκε με κεντρική κυβερνητική παρέμβαση, ωστόσο προκάλεσε έντονο εκνευρισμό τη στιγμή που βρισκόταν στην Αθήνα πολυμελής κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – συμπεριλαμβανομένου και του fund που μετέχει στην κοινοπραξία της επένδυσης στο Ελληνικό – για συνομιλίες που αφορούν σοβαρά επενδυτικά projects.

Η όλη υπόθεση, δε, είναι αποκαλυπτική των διαφορετικών ταχυτήτων πολιτικού management, και ενίοτε και ιδεολογικοπολιτικής προσέγγισης, που υπάρχουν εντός κυβέρνησης – μια εικόνα που ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αναστρέψει.

Τα υπουργεία της «πρώτης γραμμής»

Ως εκ τούτου, ο Χριστόφορς Βερναρδάκης επωμίζεται με το βάρος της οργάνωσης, συντονισμού και καθημερινής εποπτείας του κυβερνητικού έργου, ενώ πέντε υπουργεία θα κληθούν  να σηκώσουν πρώτα το βάρος της παραγωγής έργου και πολιτικής ανασυγκρότησης: Πρόκειται για τα υπουργεία διαχείρισης του ΕΣΠΑ και του επενδυτικού χρήματος (Αλέξανδρος Χαρίτσης, Στέργιος Πιτσιώρλας), για τα κοινωνικά υπουργεία (Παιδείας, Υγείας) και για το υπουργείο Εσωτερικών που καλείται κατ΄αρχάς να φέρει σε πέρας τις θεσμικές τομές στην Τοπική Ατοδιοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε χθες επισκέψεις σε όλα τα υπουργεία – είναι «προσωπική μου δέσμευση» είπε -, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι πρώτα στη λίστα των πρωθυπουργικών επισκέψεων είναι τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών…