To όνειρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι να μείνει… εσαεί υπουργός Οικονομικών. Όνειρο του όμως δεν είναι και να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας κυβερνητικής και πολιτικής κρίσης στην πιο δύσκολη φάση της μάχης για την αξιολόγηση. Και πάνω σ’ αυτή την ισορροπία μάλλον αποτυπώνεται και ο καθοριστικός ρόλος που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στις εξελίξεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων.

Ads

Τα σενάρια για «σκέψεις φυγής» του Ευκλείδη Τσακαλώτου φούντωσαν μαζί με τη νέα κορύφωση του δράματος της διαπραγμάτευσης. Κατά όχι αθώο τρόπο, όπως λένε πηγές κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα, είχαν ως αφετηρία γερμανικούς κύκλους και γερμανικά media. Και «ανακυκλώθηκαν προθύμως από τους εγχώριους δορυφόρους τους».

Το μήνυμα των «53+»

Κατά εύλογο δε, πολιτικά, τρόπο συνδέθηκαν άμεσα με τις ιδιαίτερες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της Ομάδας των «53+». Η οποία αριθμεί περί τους 14 βουλευτές και πολύ πρόσφατα, μόλις την προπερασμένη εβδομάδα, έδωσε ηχηρό παρών και μήνυμα προς την κυβέρνηση  όταν με κείμενο – παρέμβασή της προειδοποίησε: «Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους ‘δανειστές’, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Ads

Η αποκωδικοποίηση όμως των εν λόγω πολιτικών συνειρμών και παράπλευρων σεναρίων παραμένει απλώς… εν εξελίξει και ουδεμία πρωτοβουλία έχει δρομολογηθεί – πολύ περισσότερο, δε, ουδεμία «δραματική» απόφαση έχει ληφθεί από πλευράς Τσακαλώτου.

«Ο Τσακαλώτος δεν φεύγει»

Πηγές με γνώση των εξελίξεων λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι όντως προβληματισμένος, διαπιστώνει ότι η πίεση από πλευράς ΔΝΤ αγγίζει οριακά σημεία – ταυτόχρονα, όμως, παραμένει και «ρεαλιστικά αισιόδοξος»: Θεωρεί ότι η αξιολόγηση είναι καταδικασμένη να κλείσει εάν η Ευρώπη διατηρεί στοιχειώδη πολιτική λογική και ο ίδιος σκοπεύει να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη γι αυτό.

«Κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κυρίου Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ερώτηση για τα σενάρια περί αποστασιοποίησης Τσακαλώτου.

«Ο Τσακαλώτος δεν φεύγει. Δεν υπέβαλε παραίτηση, δεν σκοπεύει να υποβάλει παραίτηση και δεν θέλει να φύγει», έλεγε την ίδια ώρα κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση. «Το εάν θα φύγει στο μέλλον, στο… απώτερο μέλλον, είναι άλλο θέμα. Κάποτε άλλωστε, όλοι φεύγουν», πρόσθετε.

Ο ανασχηματισμός

Το εν λόγω… απώτερο μέλλον μπορεί και να ταυτίζεται με τον επικείμενο – μετά αξιολόγησης – ανασχηματισμό. Έως τότε όμως ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός. Και οι γνωρίζοντες τα ενδοκυβερνητικά δρώμενα διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία «κόκκινη γραμμή» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που να μην είναι «κόκκινη γραμμή» και για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει ο Τσίπρας συμφωνία στη Βουλή που δεν θα μπορούν να την ψηφίσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας – είτε πρόκειται για τους «53+», είτε για τους 153», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Και προσθέτουν με νόημα ότι το μέτρο των αποφάσεων, έστω και από διαφορετική οπτική, και για τον Τσίπρα και για τον Τσακαλώτο δεν είναι οι κοινοβουλευτικές αντοχές, αλλά τα όρια της κοινωνικής ανοχής απέναντι στην «ρεαλιστική στροφή» της αριστερής διακυβέρνησης…