Για πολλοστή φορά η τουρκική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και τα σχόλια Κοτζιά για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Ads

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην αίθουσα που διεξάγεται η διάσκεψη, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ρωτήθηκε από τον ‘Ελληνα υπουργό Εξωτερικών γιατί η Τουρκία επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα, απάντησε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τον στρατό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε επίσης: «Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών. Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ads

Μοναδική ένδειξη του περιεχομένου και του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αργά χθες το βράδυ, ήταν η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».