Για τις «προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, τις προσπάθειες που γίνονται για να βγει η χώρα από την κρίση και να γυρίσει σελίδα», αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Δημοκρατική Παράταξη, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκδήλωση στο πλαίσιο των διεργασιών για την πορεία προς το συνέδριο. Την ίδια στιγμή, στη Χαλκίδα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε εκδήλωση για το βιβλίο του Σ. Κεδίκογλου «Τομές με το παρελθόν», πραγματοποιούσε μια ακόμη ομιλία με αιχμές και σε τόνο επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στα γεγονότα του 2009, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση και το σημερινό ΠΑΣΟΚ. «Όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημά μας. Στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν οι άλλοι πηδούσαν από το καράβι. Στο Κίνημα που δεν οχυρώθηκε πίσω από την άρνηση των άλλων για να κάνει το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα. Πού την κρίσιμη στιγμή ήταν εκεί για την πατρίδα», είπε.

Στην ομιλία του επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα γαλουχήθηκαν την πιο κρίσιμη για την πατρίδα ώρα στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι. Τι μπορεί να προκύψει από έναν ανταγωνισμό στο ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το μνημόνιο; Βέβαια στα λόγια. Όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις τα εύκολα λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται», τόνισε.

Μιλώντας για το παρελθόν δήλωσε πως «γεμίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες, για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. Μεταξύ αυτών, και εκείνοι που σήμερα πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας […] Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα».

Ads

Για το ΠΑΣΟΚ είπε πως «ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ». «Ακόμα και αν μερικοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν δεν μπορούν να αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: Να γίνουμε ο τρίτος πόλος

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις «προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, τις προσπάθειες που γίνονται για να βγει η χώρα από την κρίση και να γυρίσει σελίδα», αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Δημοκρατική Παράταξη.

«Υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που μαζί με τους βουλευτές που τη στηρίζουν αγωνίζεται για να ολοκληρωθεί μια σύνθετη διπλή διαπραγμάτευση αφενός για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας και αφετέρου για τη μετάβαση σε μια άλλη φάση, ουσιαστικής ισοτιμίας στην Ε.Ε. χωρίς μνημόνιο, τρόικα, ταπεινωτικές διαδικασίες, αλλά με τη στήριξη των εταίρων που είναι αναγκαία στην μεγάλη παγκόσμια διαμάχη κρατών-αγορών» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στη «νέα φάση» για την οποία είπε πως «πρόκειται για μια περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς νέο πρόγραμμα, άρα και χωρίς νέο δάνειο, με τη στήριξη όμως των εταίρων μας». «Πρόκειται για μια κατάσταση που βεβαίως πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστεύει η κοινωνία. Είπε ακόμα ότι «προφανώς όταν είσαι ευρωπαϊκή χώρα έχεις υποχρεώσεις πολυμερούς εποπτείας».

Για τις εκλογές επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και κάλεσε τους βουλευτές «να ψηφίσουν με υπευθυνότητα» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμα πιο σκληρές καταστάσεις. Η προεκλογική περίοδος διαρκεί τριάντα ημέρες και ό,τι λέγεται και γίνεται ασκεί επιρροή στη χώρα και την οικονομία».

Για τον ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης είπε πως τόσο αυτή όσο και το ΠΑΣΟΚ «εγγυώνται την εθνική σταθερότητα κι αυτός είναι ο ρόλος μας και στο μέλλον» και πως ο ρόλος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του τρίτου πόλου είναι «να σπάσει τον στείρο διπολισμό που δεν οδηγεί πουθενά». «Δεν διεκδικούμε κανέναν ρόλο μεγαλύτερο απ’ αυτόν που μας αναθέτει ο λαός», συμπλήρωσε. «Πρέπει να αναστηλώσουμε την παράταξη για να κρατήσουμε τη χώρα σταθερή, να της δώσουμε προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία», υπογράμμισε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για προσπάθεια «πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας», υποστηρίζοντας πως «εύχεται και προσεύχεται να αποτύχουμε ως χώρα».

Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν καθοριστικά στο πρόγραμμα ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση και ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα μια που αρχίζει και η συζήτηση για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι εφόσον ανοίγει η συζήτηση για τους θεσμούς και το Σύνταγμα ανοίγει εκ των πραγμάτων και κατ’ ανάγκη η συζήτηση και για το εκλογικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, είναι ζήτημα ανοικτό που υπάρχει και στην προγραμματική συμφωνία. «Δεν μπορεί», συνέχισε, «η χώρα να προχωρήσει με ένα εκλογικό σύστημα που είχε γεννηθεί υπό συνθήκες προ κρίσης πλειοψηφικές και τώρα αλλοιώνει τα δεδομένα σε συνθήκες μετά την κρίση».