Έτοιμος να εγκαταλείψει την διεθνή συμφωνία-ορόσημο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, φαίνεται πως είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο και πληροφορίες που μεταδίδει η Washington Post, την ερχόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του θα κηρύξει τη συμφωνία μη έγκυρη, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απόφασή του για τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA, Joint Comprehensive Plan of Action), δήλωσε h εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, με δημοσίευμα της Washington Post και πηγή της Ουάσινγκτον να τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία. «Όπως έχει δηλώσει, ο πρόεδρος έχει πάρει την απόφασή του», τόνισε η Σάντερς, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει «εντός των επόμενων ημερών». «Θα αφορά μια παγκόσμια στρατηγική», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία JCPOA, απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η απόφαση για τη διεθνή συμφωνία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που μπορεί να είναι περισσότερο συγκρουσιακή.

Σύμφωνα με την Washington Post, η ομιλία Τραμπ για το Ιράν θα γίνει την 12η Οκτωβρίου. Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων. Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει έως την 15η Οκτωβρίου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή. Η Ουάσινγκτον ενδεχομένως να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να κερδίσει τη δέσμευση των Eυρωπαίων εταίρων της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Ωστόσο, το Ιράν έχει διαμηνύσει πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ads

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Τρίτη ότι η παραμονή των ΗΠΑ στην συμφωνία εξυπηρετεί τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, εκτός κι αν η Τεχεράνη παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.  Πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και ξένους διπλωμάτες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, εργάζεται παρασκηνιακά για το ενδεχόμενο αποτροπής μιας τέτοιας διεθνούς κρίσης. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες διέρρεευσε μια κόντρα μεταξύ του Τραμπ και του Τίλερσαν. Δημοσιεύματα, που επίσημα διαψεύστηκαν, ανέφεραν πως ο Τίλερσον χαρακτήρισε τον Τραμπ «ηλίθιο» και σκόπευε να παραιτηθεί, ωστόσο τον εμπόδισε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Από την πλευρά της η ΕΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον. «Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια δεύτερη κρίση διάδοσης πυρηνικών όπλων. Μία είναι ήδη υπεραρκετή», τόνισε, αναφερόμενη στην κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, η Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέας της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλιστούν τα δεδομένα, τονίζουν οι Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ