«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο» υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής. «Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στη φαντασία όσων διαδίδουν ή γράφουν αυτά τα πράγματα. Και με την πρόεδρο των ξενοδόχων μίλησα και με επαγγελματίες του νησιού μίλησα και οι ακυρώσεις παραμένουν στο επίπεδο που ήταν και τις προηγούμενες ημέρες» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία από ξενοδόχους και επιχειρηματίες διαψεύδουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ads

Ωστόσο, η εικόνα που μεταφέρουν οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γενικός γραμματέας του σωματείου Εστίασης Διασκέδασης Δήμου Μυκόνου, μιλώντας στον Alpha 98,9 δήλωσε ότι «η παντελής απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, είναι μέτρα που καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου κι αυτό αποδεικνύεται από τις πάρα πολλές ακυρώσεις που γίνονται πλέον καθημερινά και τις εσπευσμένες αναχωρήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί. (…) Οι ακυρώσεις έρχονται για όλο το καλοκαίρι, γιατί πλέον δύσκολα μας εμπιστεύονται ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

«Όταν ένας προορισμός-σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού μπαίνει σε lockdown, δημιουργεί αίσθηση. Ενδεχομένως αρκετοί τουρίστες να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει λόγος να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τη στιγμή που θα περιοριστούν και δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σαφώς και η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ολόκληρη την Ελλάδα», επισήμανε στο Euro2day.gr η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου.

Ads

«Το καλοκαίρι είναι αβέβαιο. Υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά όχι μαζικά. Τελικά το φετινό καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο στη διαχείρισή του από το περσινό. Πέρυσι άνοιξε ένας αριθμός ξενοδοχείων, τα οποία κατέγραψαν κάποια πληρότητα. Φέτος ανοίγουν περισσότερες μονάδες που ενδεχομένως να “μοιραστούν τον ίδιο ή και λίγο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών” σε σχέση με πέρυσι και τελικά να καταγράψουν χαμηλότερη πληρότητα», πρόσθεσε.

«Είμαστε τις τελευταίες δύο ημέρες αντιμέτωποι με έντονη ανησυχία από το εξωτερικό. Όλοι ρωτούν εάν έχουμε μπει σε lockdown και αν θα μπούμε. Η κατάσταση δυστυχώς είναι ευμετάβλητη. Υπάρχει ανάσχεση κρατήσεων, δεν μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματά μας, υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και οι περισσότεροι πλέον τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις», τονίζει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το lockdown στο Νησί των Ανέμων έχει «παγώσει» εν μέρει και τις κρατήσεις των Βρετανών, παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους από προορισμούς που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε καραντίνα. «Ο ρυθμός των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Θα μπορούσαν να πηγαίνουν σαφώς καλύτερα οι προκρατήσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», προσθέτει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.

«Σε επίπεδο εμβολιασμών δεν έχουμε καταφέρει να θωρακιστούμε, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μία λύση, γιατί η υγεία εννοείται πως είναι πάνω απ’ όλα», λέει η Χρ. Τετράδη. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Αντ. Ηλιόπουλος, η πλειονότητα των κρουσμάτων στη Σαντορίνη, τα καταλύματα της οποίας έχουν πληρότητα 90% αυτή την περίοδο, είναι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού και όχι τουρίστες. «Στο ξενοδοχείο καραντίνας που υπάρχει στο νησί, μόνο τα 17 δωμάτια είναι κατειλημμένα από τα 35. Είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση και προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις», τονίζει.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στην Κρήτη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είναι σταθερά τριψήφιος. «Τις τελευταίες 15 ημέρες, οι κρατήσεις και η πληρότητα είναι σε καλύτερα επίπεδα. Εάν δεν έχουμε κάποιο πισωγύρισμα σε υγειονομικό επίπεδο, αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά. Λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης. Ακυρώσεις έχουν καταγραφεί, πάντως, και στο Ηράκλειο, με τον προβληματισμό να κυριαρχεί στους κύκλους των επιχειρηματιών του τουρισμού. «Μπαίνουν κρατήσεις, αλλά όχι με τον ρυθμό που έμπαιναν τρεις ημέρες πριν. Υπάρχουν μεμονωμένες ακυρώσεις για την ώρα και περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», εξηγεί από την πλευρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Θεοχάρης: Κάθε εβδομάδα περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας»

Σε ό,τι αφορά στα – ανύπαρκτα – ουσιαστικά ξενοδοχεία καραντίνας, ο υπουργός Τουρισμού υποστήριξε ότι «βάζουμε κάθε εβδομάδα περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Η αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη δεν είναι από τον τουρισμό αλλά από την μετάλλαξη Δέλτα».

Νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ ενημέρωσε ότι στη Μύκονο υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο καραντίνας και αυτό διαθέτει μόλις 25 κρεβάτια, ενώ και σε άλλα νησιά παρατηρείται πολύωρη ταλαιπωρία στα Κέντρα Υγείας προκειμένου οι επισκέπτες να πραγματοποιήσουν τεστ για κορονοϊο.

Ο Χάρης Θεοχάρης είπε ακόμα στη Βουλή ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και σε άλλα νησιά και «δεν θα αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν χάριν της οικονομίας».

Σημείωσε επίσης ότι «οι πολίτες θέλουν τήρηση των μέτρων. Οι τουρίστες το επισημαίνουν όπου διαπιστώνουν ότι δεν τηρούνται. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τηρηθούν τα μέτρα. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ασφαλές γιατί βάζουμε την ασφάλεια στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Δεν υποσχεθήκαμε εύκολο καλοκαίρι. Δεν είναι εύκολο. Και εδώ είμαστε από πάνω και κάνουμε ότι χρειάζεται».