Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού. Η ευρωβουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα ανέλαβε πρωτοβουλίες «με τις οποίες αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης του Ελληνικού» ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επανέλεγχο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ads

 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «μετά την από 24.3.2014 κατάθεση αίτησης αναφοράς στην Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Φάκου, στην οποία την καλεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να προβεί σε κάθε ενέργεια και να λάβει κάθε μέτρο προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, καθώς τίθεται θέμα μείζονος προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος, που κατά την εκτίμηση της βουλευτού παραβιάζεται από το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, το ζήτημα του Ελληνικού έρχεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Όπως σημειώνεται, «η Σοφία Σακοράφα με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις ( 2,5, και 10.12.2014) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό που παραχωρεί την έκταση στο μοναδικό υποψήφιο “διαγωνισθέντα” LAMDA DEVELOPMENT S.A, καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.
 
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρεται «στην τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού που δεν προβλεπόταν στη διακήρυξη, στην απουσία διαβούλευσης με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπως απαιτεί η οδηγία 2001/42 και η σύμβαση Aarchus, αλλά και στην ευνοϊκή μεταχείριση του επενδυτή κατά τη διαδικασία της επιλογής». Στις ερωτήσεις της καταλήγει ζητώντας από την Επιτροπή να αναλάβει όλες τις προβλεπόμενες πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι παραβιάσεις.
 
Δέσμευση Τσίπρα για επανέλεγχο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ
 
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.
 
Η Επιτροπή, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της παραχώρησης του Ελληνικού.
 
Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί 6.000 στρέμματα του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και 13 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στη εταιρία Lamda Development του ομίλου Λάτση.
 
Η συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε για μια φορά ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας, και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
 
Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.
 
Η απάντηση της κυβέρνησης
 
«Ο κ. Τσίπρας επιμένει στο καταστροφικό σενάριο της… ασυνέχειας του κράτους και συνεχίζει να στέλνει μηνύματα ασυνέπειας, με δηλώσεις περί δήθεν “επανελέγχου όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ”. Όλες οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι νόμιμες και αποτελούν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου» δήλωσε από την πλευρά της κυβέρνησης η εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.