Η πεντάμηνη πορεία προς τη νέα, μετά διάσπασης, εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και την – αναμενόμενη – επικύρωση της έναρξης της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Ads

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου τον Φεβρουάριο και παράλληλη έναρξη καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών κινείται στην προεδρική γραμμή – μια γραμμή, που ο Αλέξης Τσίπρας είχε οριοθετήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου μιλώντας για ανάγκη «αντιστοίχησης της οργανωμένης βάσης με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόκειται, ωστόσο, για μια πορεία που δεν θα είναι εύκολη, με δεδομένα τα ανοιχτά τραύματα που έχει αφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο η διάσπαση και η αποχώρηση της Αριστεράς Πλατφόρμας όσο και η αποστασιοποίηση μειοψηφικής μεν, σημαντικής δε, μερίδας στελεχών που παραμένουν στο κόμμα αλλά αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη μετα-μνημονιακή του πορεία και τις κυβερνητικές επιλογές.

Παρ’ ότι δε, προθέσεις και τάσεις αμφισβήτησης δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η καταγραφή των θέσεων της μειοψηφίας αυτής στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου καθώς, πέραν των άλλων, στις τάξεις της έχουν ευδιάκριτη θέση και στελέχη της ομάδας των «53», όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ads

Συντεταγμένη στάση, πάντως, στην πλευρά των «53» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ και από την πλευρά της Κουμουνδούρου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί μεν με μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, αλλά η ύπαρξη των ιδεολογικών τάσεων είναι αυτονόητη. Ο στόχος, άλλωστε, στην πορεία προς το συνέδριο είναι να υπάρξει επανασυσπείρωση και επαναπροσέγγιση με τα αποστασιοποιημένα στελέχη – όπου τουλάχιστον διαπιστώνεται αμοιβαία βούληση – παράλληλα με τον διάλογο για τον επαναπροσδιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ και με το άνοιγμα σε νέα μέλη.

Η εκλογή του νέου γραμματέα

Αφετηρία αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει η εκλογή νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες – και πλην θεαματικού απροόπτου ― ο νέος γραμματέας θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, προερχόμενος από την φιλοευρωπαϊκή «Πλατφόρμα 2010» (των Παπαδημούλη, Μπαλάφα, Δούρου).  Η επιλογή του θεωρείται πέραν των άλλων και αναγνώριση της στήριξης που παρείχαν τα στελέχη της «Πλατφόρμας 2010» στην δύσκολη περίοδο της υπογραφής του Μνημονίου και της διάσπασης.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ρήγας έχει δώσει το στίγμα για το πώς βλέπει ο ίδιος τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εποχή, με μια συνέντευξή του στην «Αυγή» στις αρχές Ιουνίου: «Το κόμμα», έλεγε τότε, «δεν είναι και δεν θα είναι «προϊσταμένη αρχή» της κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και δεν θα είναι απλός παρατηρητής των κυβερνητικών ενεργειών. Η πρόκληση μιας αντιστοίχισης του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά μας. Χρειάζεται σημαντικές αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να γίνει πιο μαζικό και μαχητικό κόμμα, να υπερβεί τις παθογένειες και τις αδυναμίες του, να πάρει σάρκα και οστά η συνεδριακή απόφαση για κόμμα των μελών».