Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας υπέβαλε σήμερα ενώπιον του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση κατά ανώνυμων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στο σκάνδαλο Novartis, ζητώντας να διωχθούν ποινικά για τις «ψευδείς», όπως τις χαρακτηρίζει καταθέσεις τους, δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Ads

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος  «Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπέβαλε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, για τις αξιόποινες πράξεις της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως αυτές προβλέπονται και τιμωρούνται αντιστοίχως από τα άρθρα 224, 229 και 363 του Ποινικού Κώδικα, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για τις ψευδείς καταθέσεις αυτών ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, αρμόδιας για τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επίσης υπέβαλε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθ’ ύλην αρμόδιου για την εποπτεία των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Αίτηση-Αναφορά, στην οποία εκθέτει ότι η Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, με την οποία επέτρεψε στους ανωτέρω μάρτυρες να καταθέσουν ανωνύμως, και η έγκρισή της από τον ως άνω ανώτατο Εισαγγελικό Λειτουργό είναι αμφότερες άκυρες ως αντίθετες προς την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των δέκα πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Ads

Με έγγραφο της, που εστάλη σε όλα τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα καθώς και στην αρμόδια αρχή του Χρηματιστηρίου, η κ. Τουλουπάκη ζητά να της διαβιβαστούν τα πλήρη στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων, τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων καθώς και άυλων περιουσιακών δεδομένων, όπως μετοχές κλπ τόσο για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και για τις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα τους.

Η παραγγελία της Εισαγγελέως αφορά τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη καθώς και άλλα 28 πρόσωπα, μέλη των οικογενειών των δέκα πολιτικών.