Σε αντίθεση με τις προβλέψεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος και εκτιμά πως η χώρα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικών.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημειώνει ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Επισημαίνει, αντιθέτως, τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας.
 
«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών», τονίζει και συνεχίζει: «Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν δεν το πιστέψουν, δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».
 
Ως προς τις προβλέψεις της Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.
 
«Τρέχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ας δούμε πρώτα από όλα αν υπάρχει το όποιο δημοσιονομικό κενό, καθώς, όπως γνωρίζετε, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς», εξηγεί, για να προσθέσει πως ακόμη κι αν υπάρχει, «ασφαλώς δεν μπορούμε να το καλύψουμε με μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».
 
Σε ερώτηση αν θα ήταν δυνατή, κατά τρόπο ρεαλιστικό, η αποφυγή αυτού του δημοσιονομικού κενού μέσω της εξασφάλισης υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Είναι πιθανόν».
 
Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη περί διαμόρφωσης της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 4,2% και της επιστροφής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, με περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον παρόντα ρυθμό.
 
«Τα (τουριστικά) έσοδα του Μαΐου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου και εάν συνεχίσουμε έτσι και τους προσεχείς μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι φέτος περί το 4% και τότε του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.
 
Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο. Το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται στις -70,9 μονάδες από τις -66,5.  Πτωτικοί ήταν οι επιμέρους δείκτες για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τις κατασκευές να βελτιώνονται ελαφρώς.
 
Αντίθετα με την Ελλάδα, καλύτερη ήταν η εικόνα για το σύνολο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της.
 
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 92,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 91,3 μονάδες.