Νέο «όχι» στην χορήγηση στοιχείων για τα δάνεια σε καναλάρχες και media λέει η Τράπεζα της Ελλάδας, επικαλούμενη το υπηρεσιακό και επαγγελματικό απόρρητο. Την αρνητική απάντηση της κεντρικής Τράπεζας μεταβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από ερώτηση της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια.

Ads

Στην απάντησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι «στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι η επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα περιορίζει τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, και που με αναδρομική ισχύ, θα ενισχύσει τη διαφάνεια καθιστώντας αποτελεσματική την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς».

Προσθέτει, όμως, ότι σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και αφορούν χορηγήσεις προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο Ν. 4261.2014, κατ΄ εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΕ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους υπό την επιφύλαξη των ρητώς προβλεπομένων εξαιρέσεων».

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος συνίσταται στη διασφάλιση ότι το εκάστοτε εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική του πολιτική, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων ως ο Ν. 4261/2014 ορίζει.

Ads

Η ΤτΕ δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα, αναφέρει επίσης στο έγγραφό της η κεντρική τράπεζα.