Νέα «σταυροφορία» ξεκινάει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να βάλει σταυρό στην Ροτόντα και καλεί μάλιστα σε δημοψήφισμα αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει πρόβλημα με αυτό.

Ads

«Έρχονται και λένε, τώρα, να μη βάλουμε Σταυρό στη Ροτόντα. Κύριε ελέησον…Εμένα, ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο Σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο Σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα. Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο», είπε σήμερα από άμβωνος.

Μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ξεκαθάρισε ότι «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τμήμα ισλαμικών σπουδών. Κι αν αυτό ίσχυε πριν από τρία χρόνια, φανταστείτε τι ισχύει σήμερα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη θρησκεία αυτή που έχει αναστατώσει τον κόσμο. Δεν μπορεί να ταιριάξει η Ορθόδοξη Θεολογία με το Ισλάμ. Έζησα έντονα την Θράκη επί 30 χρόνια, και οι Μουσουλμάνοι έχουν την καλύτερη ζωή. Αν δεν την είχαν, θα είχαν επαναστατήσει. Και τους το είπα, πως είναι τυχεροί που σε σχέση με τους άλλους ομόθρησκούς τους στην Τουρκία και αλλού, γιατί είναι κάτοικοι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάντε τμήμα για το Ισλάμ σε μια άλλη σχολή, όχι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αλλά δεν μπορώ να τους αναφέρω».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Πολιτσιμού Αριστείδης Μπαλτάς επισκέφθηκε το μνημείο της Ροτόντας με αφορμή την απόδοση του μνημείου στο κοινό και αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης σταυρού στη στέγη της Ροτόντας είπε ότι «δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού. Η απόφαση για τη χρήση του μνημείου μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς είναι απόφαση του ’99. Προφανώς από εδώ και πέρα το μνημείο που έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά πολιπολιτισμικά, από εκθέσεις έως διαλέξεις και φωτογραφικές εκθέσεις».

Ads

Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, με βάση την ιστορία του μνημείου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».