Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτυπά» και επαναφέρει το θέμα της εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα – αυτή τη φορά όμως με την μορφή απειλής και όχι διεξόδου.

Ads

Με νέα συνέντευξή του, στη Wall Street Journal, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαμηνύει τώρα ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει ντε φάκτο τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος και ανάγκη κατάρτισης νέου προγράμματος.

Σπεύδει, μάλιστα, να δώσει και χροιά προειδοποίησης στο μήνυμά του, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

«Εάν δεν ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Η συμφωνία έκλεισε με την προοπτική συμμετοχής του Ταμείου», λέει στην Wall Street Journal ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι εάν το πρόγραμμα κριθεί ξεπερασμένο «θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να εξετάσουμε μια νέα επιλογή. Δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Συμπληρώνει, δε, την εν λόγω σύσταση με την επισήμανση ότι, ακόμη και στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη νέου προγράμματος, ο ίδιος θα παραμείνει… «χαλαρός»:

«Εγώ», δηλώνει, «θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή όμως θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος».

Η νέα παρέμβαση Σόιμπλε έρχεται τέσσερις ημέρες μετά τη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung με την οποία άνοιξε για πρώτη φορά παράθυρο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και αντικατάστασής του από τον ESM.

Τότε, μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναφερόταν σε προοπτική σύναψης τέταρτου προγράμματος αλλά τροποποίησης του ισχύοντος έτσι ώστε να περάσουν οι αρμοδιότητες του ΔΝΤ στον ESM.