Μήνυμα ισχύος προς την Αθήνα, αλλά και προς τους ευρωπαίους «συμμάχους» της, στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group  που θα εξετάσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για τους συνταξιούχους και το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ads

Επιμένοντας στη σκληρή γραμμή – και δείχνοντας ξανά πρόθεση να προκαταλάβει τις αποφάσεις του EWG – ο Σόιμπλε δήλωσε στην Die Zeit ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της, και προειδοποίησε ότι «το ευρώ θα διαλυθεί εάν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει με το έκτακτο βοήθημα τους συνταξιούχους συνάδει με τις υποχρεώσεις της, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε:
«Η αρχική απάντηση είναι “όχι”. Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει, ανοίγοντας για μια ακόμη φορά ερμηνείες περί του γνωστού σχεδίου του για την ευρωζώνη του σκληρού πυρήνα και των πολλών ταχυτήτων.

Ads

Παρά τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε, πάντως, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσδοκά βήματα απεμπλοκής στη σημερινή συνεδρίαση του EWG.  

Aνάλογα μηνύματα εκπέμπονται και από κοινοτικές πηγές που, πάντως, σημειώνουν ότι δεν πρέπει να αναμένεται απόφαση για άμεση επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, αλλά ενδεχόμενη επαναφορά τους υπό προϋποθέσεις.