Να «προσγειωθούν» οι Έλληνες στην πραγματικότητα προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών έχει ρυθμιστεί για το Βερολίνο προ πολλού.

Ads

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, αλλά εστιάζονται στο γεγονός ότι «η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της». «Η ευρωζώνη ίσως ήταν πειρασμός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα, και υπογραμμίζει όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από τους υπεύθυνους, διότι είναι σημαντικό να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και αυτό είναι δύσκολο και τα συνθήματα δεν βοηθούν.

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών, αυτό των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα, δηλώνει ότι όταν διάβασε πως ειπώθηκε ότι το όχι ασήμαντο πρόβλημα του χρέους, μπορεί να λυθεί με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι υποκείμενες σε έγκριση αποφάσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και αυτό ονομάζεται «διαχείριση προσδοκιών», όπως λέει.

Ads

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση από το Βερολίνο να καταβάλει τις πολεμικ΄ς αποζημιώσεις στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η Γερμανία στις 8 Μαΐου 1945 έχασε για πολύ καιρό την κυριαρχία της, την οποία επανέκτησε στις 3 Οκτωβρίου 1990 με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης «2 συν 4», και από τότε έχει προχωρήσει 25 χρόνια.

Ο Σόιμπλε απαντά και στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει χαρακτηρίσει αφελή τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως υποστηρίζει ότι «φυσικά» και δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και φορτώνει την ευθύνη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά μια δήλωση του.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν τίθεται και πάλι σε συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας μια διαγραφή χρέους και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, ο σεβασμός επιβάλλει να παραμείνει κανείς σε αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και κανείς δεν επέβαλε ποτέ κάτι που ο άλλος δεν θέλει.
Αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διαγραφή χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι όποιος συζητά αυτή τη στιγμή για διαγραφή χρέους, προφανώς δεν γνωρίζει πως τα επόμενα χρόνια το θέμα χρέος θα είναι το λιγότερο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία.

«Η πραγματική πρόκληση είναι η Ελλάδα να βάλει μπρος την οικονομία της», καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.