Το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας έθεσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παρενέβη σήμερα στο Athens Democracy Forum, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ads

Ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που αποκάλυψε το Δίκτυο παρακολουθήσεων της υπηρεσίας επανέλαβε σε συνέδρους και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο πώς έχει ζητήσει χάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς υποστηρίζει ότι αυτές όχι μόνο δεν ζημίωσαν τη χώρα αλλά αντιθέτως ωφέλησαν και τους πολίτες.

Ο Σνόουντεν υποστήριξε πως οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών στις οποίες προχώρησε, συμβάλλουν ή συνέβαλαν στη δημιουργία καλύτερων μηχανισμών προστασίας και ανάπτυξης τεχνολογιών ασφαλείας στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά μέσα που θα εμποδίζουν ταυτόχρονα και την κατάλυση της ιδιωτικότατας.

«Από την ιδιωτικότατα πηγάζουν άλλα δικαιώματα», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο Σνόουντεν. «Ιδιωτικότατα είναι πάρα πολλά πράγματα, για παράδειγμα είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό.Η ιδιωτικότατα είναι σημαντικότερη από την ελευθερία του λόγου, καθώς η τελευταία προϋποθέτει προστατευτικό πλαίσιο», είπε.

Ads

«Η βασική ιδέα του πατριωτισμού δεν είναι να λες «ναι» και να συμφωνείς με όλα. Η αποδοκιμασία είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο. Χρειάζεται κριτική ανάλυση, να αναμοχλεύσουμε τη δημοκρατία», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Freedom of The Press Foundation, στο οποίο δραστηριοποιείται αναζητώντας καινούρια εργαλεία για τους δημοσιογράφους,που θα διασφαλίζουν την ελευθεροτυπία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν επέλεξε να βρίσκεται στη Ρωσία, μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης, λέγοντας ότι οι αμερικανικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριο του. Όπως διευκρίνισε η παροχή ασύλου, από χώρες της ΕΕ, σε έναν Wistleblower, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εχθρική πράξη» και αυτό θα «έφερνε σε δύσκολη θέση αρκετές χώρες».

Ο αρθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κοέν, ρώτησε τον 29χρονο αν βγαίνει, αν γυμνάζεται, πώς περνά τον χρόνο του στη Ρωσία. Κι εκείνος απάντησε:«Μιλάω κατά κύριο λόγο σε συνέδρια κι η ζωή μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο».