Με «κλειδί» την τελική μορφή του ενισχυμένου κόφτη και με μεγάλο, ανοιχτό μέτωπο την σταθερή – έως τώρα τουλάχιστον – αντίσταση του Βερολίνου σε κάθε συζήτηση επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ξεκινά στο σημερινό Eurogroup η τελική αναμέτρηση με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ads

Βασικό ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα τόσο με ελληνικές όσο και με κοινοτικές πηγές, είναι να επέλθει ένα μίνιμουμ σύγκλισης που θα επιτρέψει την άμεση επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, εκείνο της 20ης Φεβρουαρίου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εξειδικεύσει στη σημερινή συνεδρίαση την ελληνική πρόταση για τον ενισχυμένο «κόφτη», ο οποίος θα ισχύσει τουλάχιστον για έναν χρόνο και μετά το 2018 και θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μια εξίσου «ενισχυμένη» δέσμευση από την πλευρά του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η ρελάνς ΔΝΤ και Βερολίνου

Απέναντί του, ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρει την ρελάνς Σόιμπλε και ΔΝΤ. Η εν λόγω ρελάνς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, συνοψίζονται στην υιοθέτηση του «σκληρού και αντεστραμμένου κόφτη – δηλαδή, στη νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ αλλά με «διαλυτική αίρεση», δηλαδή με δυνατότητα ακύρωσής τους στην περίπτωση που δεν χρειαστούν καθώς θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Ads

Πρόκειται για μια προοπτική που απορρίπτει ευθέως η ελληνική πλευρά, με κυβερνητικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής της πλευράς Σόιμπλε προκειμένου να αποσπάσει τις περισσότερες δυνατές παραχωρήσεις στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, με τη χθεσινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι η νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση αντίκειται, πλην των άλλων, και στο ελληνικό Σύνταγμα.

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». 

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε: «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές… Να μην παίζουμε με τις λέξεις… Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση ένα ευρώ μέτρα… Από την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Το σχέδιο 40% – 40% – 20%

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το μόνο που συζητά η κυβέρνηση είναι η παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» για έναν χρόνο, για να επιβεβαιώσει πάντως εμμέσως πλην σαφώς ότι η πρόβλεψη για περικοπές  θα περιλαμβάνει και τις συντάξεις.

«Όταν μιλάμε για περικοπές δαπανών, είπε, «είναι γνωστό ότι ο ελληνικός Προϋπολογισμός φτιάχνεται από τρία χονδρικά τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι 40% συντάξεις, το δεύτερο είναι 40% μισθοί και το 20% μόνο είναι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι οι περιοχές είναι χονδρικά περιορισμένες». 

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επαναλάβει ότι ο κόφτης και οι περικοπές που θα προβλέπει δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν κι ότι η όλο συζήτηση είναι «μια σκιαμαχία» που οφείλεται στην «παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο σημερινό Eurogroup, παρουσία και του Πολ Τόμσεν, είναι να μετατρέψει τη σκιαμαχία σε μάχη ουσίας.

Προσβλέποντας στη συμμαχία με την «ήπια» πλευρά των ευρωπαίων δανειστών και ποντάροντας στην σπουδή των περισσότερων εταίρων να κλείσει κατά το δυνατόν αναίμακτα το ελληνικό ζήτημα πριν από τον Μάρτιο και πριν ανοίξει ο κύκλος της μεγάλης εκλογικής αγωνίας στην Ευρώπη…