Τις αλλαγές στο εργασιακό που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία και οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των συνδικάτων θέλει και για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

«Καθώς η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την έξοδό της από το πρόγραμμα προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν στην αγορά εργασίας  προδιαγράφουν το πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, μετά τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Θ. Φέσσας και πρόσθεσε: «Η Γαλλία επιλέγει μεγαλύτερη αποκέντρωση στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις από τα συνδικάτα. 

»Επίσης, ο νέος τρόπος διαχείρισης των ταμείων ανεργίας και των κονδυλίων για επαγγελματική κατάρτιση, στοχεύει στην εξασφάλιση εισοδήματος σε περισσότερους εργαζόμενους καθώς και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης για τους ανέργους. Αυτές οι εξελίξεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

»Εύχομαι το γαλλικό παράδειγμα να αξιοποιηθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διαπραγματευτούμε αντίστοιχους όρους, με στόχο μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας».