Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου αυτή την ώρα συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, κυριαρχεί στον σημερινό Τύπο. Παράλληλα, οι εφημερίδες δεν παραλείπουν να συνδυάσουν την συνάντηση με το «Βάλς λιτότητας» που χορεύει όλη η Ευρώπη σε… γερμανικό ρυθμό – αναφερόμενες στις εγγυήσεις που έδωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ads

Συγκεκριμένα, ότι ο Α. Σαμαράς «παίζει τα ρέστα του» εκτιμά η Ελευθεροτυπία γράφοντας για την συνάντηση την οποία η Αυγή θεωρεί «επίσκεψη απόγνωσης». Η Αυγή επισημαίνει την υποβάθμιση της συνάντησης από πλευράς Βερολίνου, ενώ η Ελευθεροτυπία τονίζει ότι η συνάντηση θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης. Ότι ο πρωθυπουργός θα «διαμηνύσει στην Μέρκελ ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο ούτε και νέο πακέτο μέτρων», εκτιμά το Έθνος.

Ότι «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» σχολιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού. «Αφού χόρεψαν τον Βαλς, οι Γερμανοί περιμένουν τον Σαμαρά», γράφουν Τα Νέα, ενώ ο Ελεύθερος Τύπος επιμένει ότι «οι Γερμανοί θέλουν Βαλς λιτότητας».

«Σαμαράς στο Βερολίνο: Όχι “εκπτώσεις” στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα» είναι ο τίτλος ανάλυσης στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle ενόψει της συνάντησης.

Ads

Σύμφωνα με την DW, ο A. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Πιθανώς, επισημαίνει, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

«Όχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο» επισημαίνεται στο άρθρο.

«Αντώνης Σαμαράς – σε αναζήτηση στήριξης» είναι ο τίτλος άρθρου και της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα με θετικά μηνύματα. Διότι το ταξίδι του πραγματοποιείται πριν από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών προειδοποιούν για ελλείψεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως την ελαστικοποίηση των απολύσεων, περαιτέρω απολύσεις στο Δημόσιο και μεταβολές στο συνδικαλιστικό δίκαιο. Επιπλέον, τα σχέδια της κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές συναντούν τον σκεπτικισμό της τρόικας. Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εξηγήσει στην καγκελάριο πόσο στενά είναι τα περιθώρια νέων περικοπών, μετά και από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές» αναφέρει η εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται η ανακοίνωση τυχόν συμφωνιών ή αποφάσεων στην σημερινή συνάντηση, κάτι που ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να κάνει στην ομιλία του το Σάββατο για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.