Τις σημειώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατάφερε να «διαβάσει» η Εφημερίδα των Συντακτών μεγεθύνοντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη διάρκεια της συνάντησης. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός μίλησε στον Γερμανό υπουργό για τους «εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες» που μπορεί να επηρεάσουν την μοίρα της κυβέρνησης, κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Πέρα από το περιεχόμενο τους, οι πρωθυπουργικές σημειώσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και από μια άλλη σκοπιά: παρουσιάζοντας ως επιτυχημένο το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είτε δουλεύει και τον Σόιμπλε λέγοντας του ότι ο Γερμανός υπουργός ήθελε να ακούσει ή έχει αρχίσει να πιστεύει την προπαγάνδα του!

Ads

 
«[Βρισκόμαστε στο] σημείο μη επιστροφής. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε τώρα. Δεν θα εφησυχάσουμε. Φαίνεται ότι πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό για να τελειώσουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατό», φαίνεται να είναι γραμμένο στις σημειώσεις του Αντώνη Σαμαρά. «(…) Αν παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα η ανάκαμψη κάποια στιγμή [θα έλθει] (…) και οι πολιτικές μας θα δικαιωθούν στα μάτια του λαού (…) και ο εξτρεμισμός και λαϊκισμός κάθε είδους θα ηττηθούν για πάντα. Αυτό θα είναι σίγουρα μια ελληνική επιτυχία. Θα είναι επίσης μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Έχουμε δείξει αποφασιστικότητα και αντοχή. Αλλά δεν είμαστε ακόμη 100% ασφαλείς. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί», συνεχίζει.
 
Προφανώς αναφερόμενος σε παράγοντες που μπορούν να επισκιάσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση την επιβίωσή της, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι «πρώτον, εξωτερικά προβλήματα που μπορεί να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας. Παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι ρωσικές προσφορές (σημειώνεται το όνομα του Όλι Ρεν χωρίς διευκρίνιση). Άλλο παράδειγμα: η πιθανότητα μιας πλήρους ανάφλεξης στην Συρία. Ένα τελευταίο παράδειγμα: μερικές δημόσιες δηλώσεις (…) δημοσιεύσεις στον ξένο Τύπο, που θέτουν σε αμφιβολία τη δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε και θα γεννήσουν αστήρικτους φόβους πως θα υπάρξει νέο κύμα μέτρων λιτότητας. Αυτό (…) μπορεί να μας σκοτώσει».
 
«Δεύτερον, εσωτερική κοινωνική αναταραχή. (…) Καταφέραμε να την ξεπεράσουμε. Μόλις χθες περάσαμε το (…) νομοσχέδιο από την Βουλή», φαίνεται γραμμένο αμέσως μετά.

image
 
Επικρίνοντας σφοδρά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις σημειώσεις του, είπε στον Γερμανό υπουργό ότι «η αντιπολίτευση προσπάθησε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό για αυτούς. Μόνο τρεις χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων. Γιατί; Όχι γιατί οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. (…) Οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές. Σταματήσαμε την άνοδό τους στις δημοσκοπήσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψηφίζει πολύ αντιδημοφιλή μέτρα. Τώρα σέρνονται πίσω μας σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρά τις δυσκολίες. Επιπροσθέτως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν και εσωτερικά προβλήματα».
 
Στο ίδιο έγγραφο φαίνεται να είναι γραμμένο και το εξής: «Τσίπρας – Παπούλιας, γερμανικές αποζημιώσεις!». Αυτό ερμηνεύεται από την Εφημερίδα των Συντακτών, ως ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την συνάντηση που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Πιστός στην θεωρεία των δυο άκρων ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζει αμέσως μετά ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι με το αντίθετο άκρο, τους νεοναζί της αποκαλούμενης Χρυσής Αυγής. Ο κύριος λόγος που κερδίζουν έδαφος είναι ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας – ρεκόρ και της (…) χωρίς προηγούμενο εισροής παράνομων μεταναστών. Έχουμε (…) στην Ελλάδα σήμερα περισσότερους παράνομους μετανάστες απ’ ότι ανέργους!».