Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φοβάται να φέρει τη δανειακή συμβαση προς ψήφιση στη Βουλή. Δίνοντας στη δημοσιότητα το κέιμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι είναι πανομοιότυπο με αυτό που ως πρωθυπουργός είχε υπογράψει και καταλόγισε στο κυβερνητικό επιτελείο «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «δήθεν διαπραγμάτευση».

Ads

«Η κυβέρνηση, επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια», είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση από τα γραφεία της ΝΔ.

«Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο, για να δει και να καταλάβει ο κάθε έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έκανε επίσης λόγο για συνέχιση του μνημονίου, που όπως είπε με τη ΝΔ στα ηνία θα τελείωνε.

«Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες», είναι η διαφορά σύμφωνα με τον Αντ΄βωνη Σαμαρά.

Ads

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση» και την κάλεσε να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. «
Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται» κατέληξε.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τόνισε ότι  δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας για περαιτέρω διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας και ούτε το ελληνικό δίκαιο την επιβάλλει.