Στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί του «πρωτογενούς πλεονάσματος» χωρίς, ωστόσο, να καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες στις οποίες η γερμανική πλευρά έχει φροντίσει  να βάλει «φρένο». Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έχει διευκρινίσει ότι η συνάντηση θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13.00.

Ads

 
Η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να προσφέρει πολιτική στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά και να εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου όμως θα ζητήσει εντατικοποίηση αυτών των προσπαθειών, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Εξάλλου ενδεικτική είναι η στάση της χθες σε συνέδριο της Suddeutsche Zeitung, όπου αναφέρθηκε στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της. Έκανε και αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς».
 
Πάντως η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναμειχθεί. Η γερμανική πλευρά έχει φροντίσει να μην καλλιεργούνται «λανθασμένες προσδοκίες» ως προς τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση. «Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στέφαν Ζάιμπερτ.

Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός χωρίς αναφορά στα μέτρα του 2014
Κομισιόν: Δεν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό
Νέες θυσίες ζητά από τους Έλληνες ο Ντάισελμπλουμ

 
«Η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να αναμιχθεί στην διένεξη που υπάρχει στο πλαίσιο του εν εξελίξει ελέγχου για τους μεταρρυθμιστικούς όρους» επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εν όψει της συνάντησης Μέρκελ -Σαμαρά και κάνει λόγο για «διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα», η οποία «σκιάζει την επίσκεψη στην Μέρκελ».
 
Χαρακτηριστικές του κλίματος οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους» τόνισε και δεν παρέλειψε να τονίζει την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες».
 
Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τη Γερμανίδα καγκελάριο την παραμονή της συνάντησης, χωρίς, ωστόσο, να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, στο μέτρο που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή. Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ισχυρή στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να είναι σαφές αν θα αναληφθεί δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί  πάντως ότι θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση τον Απρίλιο ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί ένα εκλογικό δίλημμα στα  μέτρα της κυβέρνησης: Ψηφίστε μας για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα μνημόνια και την Τρόικα. Διαβάστε αναλυτικά: Όλα δείχνουν τριπλές κάλπες το Μάιο

Ads

Η στάση της Μέρκελ σύμφωνα με την Handelsblatt είναι προβλέψιμη. «Θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις».

Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός από τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες Αθήνας – Τρόικας που αποδίδονται στην ελληνική πλευρά. Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι «ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα».

Στο μεταξύ, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ το θέμα του χρέους ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους. Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».