Δύο «τεχνικές», αλλά υψηλού κόστους, εκκρεμότητες και μία καίρια πολιτική ασάφεια διαμορφώνουν τα ανοιχτά ζητήματα για να κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας και δανειστών στι 24 Μαΐου -ζητήματα, στα οποία η πρώτη προσέγγιση θα επιχειρηθεί σήμερα το απόγευμα στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.
 

Ads

Τα τελευταία φορολογικά μέτρα – ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ – για να κλείσει το πακέτο των 5,4 δις και η τελική δομή του προληπτικού δημοσιονομικού «κόφτη» είναι οι δύο τεχνικές εκκρεμότητες, για τις οποίες ωστόσο εκτιμάται ότι θα επέλθει σύντομα σύγκλιση και θα προωθηθούν προς ψήφιση από την ελληνική Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
 
Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα, όμως, που παραμένει ανοιχτό είναι εκείνο του ρόλου του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα – ενός ρόλου, που θα εξαρτηθεί άμεσα από την τελική φόρμουλα που θα υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του χρέους.
 
Παράλληλοι δρόμοι για ΔΝΤ και χρέος
 
Πρόκειται για ένα ζήτημα που, παρά τα θετικά σήματα από το Eurogroup  της περασμένης Δευτέρας, δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς προσκρούει ακόμη στις αντίθετες πολιτικές ισορροπίες που καλούνται να τηρήσουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο.
 
Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές βρίσκονται ακόμη στην αρχή ενός δύσκολου πολιτικού ταξιδιού για να κλείσουν την τελική συμφωνία για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε έντονες αμφιβολίες στους Financial Times για το εάν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στις 24 Μαΐου.
 
«Επιτέλους», είπε, «έχουμε τη βούληση να το κάνουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι για μία πλήρη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους στις 24 Μαΐου; Έχω σοβαρές αμφιβολίες».
 
Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χάνουν πλέον την υπομονή τους με αυτό που θεωρούν ως «σαμποτάζ» του ΔΝΤ, ενώ άλλοι ευρωπαίοι παράγοντες δεν αποκλείουν ακόμη και μια μικτή λύση για να υπάρξει υπέρβαση των αδιεξόδων.
 
Το σενάριο της μη χρηματοδότησης
 
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι αυτή η «μικτή λύση» θα μπορούσε ίσως να είναι μια… ημι-ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη φάση του προγράμματος και έως ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος.
 
Εν ολίγοις, το σενάριο που συζητείται είναι να μην συμμετάσχει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το Ταμείο στη χρηματοδότηση, να στηρίξει «τεχνικά» την εφαρμογή της συμφωνίας και να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του όταν θα έχει  συμφωνηθεί πλήρως ο οδικός χάρτης και το μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους.
 
Είναι ένα σενάριο ωστόσο που, όπως επισημαίνουν και έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παραμένει δύσκολο στην εφαρμογή του με δεδομένες και τις εσωτερικές πολιτικές δεσμεύσεις που έχει η Γερμανία σε ό,τι αφορά την πλήρη και ενεργό συμεμτοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
 
Το εάν και πώς αυτός ο σκόπελος μπορει να ξεπεραστεί θα φανεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Και από το εάν η νέα «διαλλακτικότητα» Σόιμπλε θα αποτυπωθεί σε μια ακόμη διπλωματικών διατυπώσεων και υπαναχωρήσεων συμφωνία, παρά την σταθερά επιθετική δημόσια ρητορική του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόταση Ρέγκλινγκ: Να εξοφλήσει ο ESM το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ

Ads