Παράθυρο ερμηνειών για πιθανή επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2018 άνοιξαν δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο θα πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.

Ads

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πεπεισμένος ότι εφέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση, ήτοι θα ξεπεραστεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,85% και θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα. Όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υστέρησης στους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορεί να ζητήσει νέα μέτρα.

«Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ», είπε παραπέμποντας εν συνεχεία στο μήνυμα που έστειλε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς το Ταμείο ζητώντας του να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις.

Συνολικά πάντως ο «παράγων ΔΝΤ» φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αξίωσή του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την σκληρή στάση που κρατά στο θέμα της επιδοματικής πολιτικής.

Ads

Οσον αφορά τις τράπεζες η ίδια πηγή είπε ότι « θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ… Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε μια διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση στοιχεία έως τα τέλη του 2017».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, επαναβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα δείχνοντας ως καταληκτικό ορόσημο τον Δεκέμβριο και επεσήμανε ότι τον Ιανουάριο πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Προανήγγειλε επίσης νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση των γερμανικών εκλογών και το ενδεχόμενο συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση του Βερολίνου των σκληρών Φιλελευθέρων (FDP).

Σε ό,τι αφορά το ορόσημο του Αυγούστου του 2018 και τον στόχο της εξόδου από την αυστηρή επιτροπεία των Μνημονίων  είπε ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές στήριξης έως την «καθαρή έξοδο» υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα από  διαθέσιμες επιλογές.