Ο οικονομολόγος Νικόλαος Κασιμάτης, είναι ο πρώτος στην λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών έχοντας  χρέη σχεδόν 952 εκ. ευρώ. Ο 57χρονος Θεσσαλονικιός εκτίει την ποινή του στις φυλακές Διαβατών, ενώ έφτασε να χρωστά το ποσό των 952.087.781 ευρώ, χρησιμοποιώντας την μέθοδο των εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Κασιμάτης είχε επιχειρηματικές σχέσεις με την οικογένεια του έκπτωτου νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στη λίστα «μαμούθ» περιλαμβάνονται επίσης ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο αδελφός του Σταύρος, ο Παύλος Ψωμιάδης, ο Ιωάννης Ραπτόπουλος, ο Γιώργος Μπατατούδης, ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο παλιός μπασκετμπολίστας του Άρη Μιχαήλ Μισούνοφ. Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα στο τέλος του κειμένου

Ads

 
Στις πρώτες 15 θέσεις της λίστας Βενιζέλου με τους πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκονται παλιοί γνώριμοι του Νίκου Κασιμάτη από το κύκλωμα που συμμετείχε με συνολικές οφειλές περί τα 2,5 δις ευρώ.
 
Οι αρχές αποδίδουν στον Νίκο Κασιμάτη, ρόλο συντονιστή σε μια επιχείρηση με μέλη εφοριακούς και ιδιώτες από τη δράση του οποίου η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογιζόταν το 2002 σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δραχμές. Ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη του Νίκου Κασιμάτη του ότι πολλοί εφοριακοί που συμμετείχαν στο κύκλωμα αν και αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν διώχθηκαν άλλα παρέμειναν στις θέσεις τους και πήραν και προαγωγή.
 
Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο Νίκος Κασιμάτης ήταν στην λίστα των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων Θεσσαλονίκης υπό τον Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά την τελευταία στιγμή ο κ. Ψωμιάδης τον εκπαραθύρωσε.
 
Οι περιπέτειες του Νίκου Κασιμάτη με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησαν το 2001, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο κύκλωμα εταιρειών μαϊμού που στήθηκαν για να παίρνουν επιστροφές ΦΠΑ από το δημόσιο. Το 2004, όπως αναφέρεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», δραπέτευσε από τον προθάλαμο του ανακριτικού γραφείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο πριν αποφασιστεί η προφυλάκισή του για την υπόθεση.
 
Τα ίχνη του χάθηκαν έως το καλοκαίρι του 2009 όταν και συνελήφθη τυχαία στον Πειραιά και διαπιστώθηκε ότι είχε αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και ταυτότητα. Σε βάρος του εκκρεμούσαν ήδη 66 καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης 223 ετών. Οδηγήθηκε στη φυλακή και τότε αποφάσισε να μιλήσει και να αποκαλύψει το κύκλωμα, προφανώς για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη.
 
Τον Ιούνιο του 2010 παρέδωσε λίστα με εφοριακούς τους οποίους ισχυρίζεται ότι «λάδωνε». Την υπόθεση ανέλαβε Εισαγγελέας Εφετών, αλλά η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μεταξύ των άλλων, ο Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι Εφοριακός ήταν ιδιοκτήτης off shore μέσω της οποίας ξέπλενε μεγάλα χρηματικά ποσά.
 
Η φιλία του με την οικογένεια Ψωμιάδη
 
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009, αναφέρεται ότι «σε μια από τις εταιρείες συμφερόντων Ψωμιάδη, την οποία εκπροσωπούσε ο Διονύσης, ο Νίκος Κασιμάτης εμφανιζόταν στα ιδρυτικά της μέλη και μέλος του Δ.Σ. Ο Νίκος Κασιμάτης, αφού διέφευγε επί πολλά χρόνια, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και έκτοτε συγκεντρώνει πολυετείς καταδίκες, ενώ απειλεί με αποκαλύψεις. Και επειδή οι δίκες συνεχίζονται θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσει κάποιος πώς έκλεισε η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων και των φορολογικών βιβλίων, που κάηκαν μπροστά στους άνδρες του ΣΔΟΕ, της εταιρείας του Παναγιώτη Ψωμιάδη».
 
«Ο 56χρονος Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο έφαγε την πρώτη του «καμπάνα» για το σκάνδαλο, τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν δεκάδες δικογραφίες. Ο επιχειρηματίας πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002 είχε «κοπεί» την τελευταία στιγμή από το συνδυασμό του νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστή η εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν καταζητούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009. Οπως έγινε γνωστό, παρά την αρχική του στάση είναι πλέον αποφασισμένος ν’ αποκαλύψει στοιχεία που διαθέτει για τους εφοριακούς που συμμετείχαν στο κύκλωμα και οι οποίοι φέρονται ότι εισέπραξαν μίζες ύψους πάνω από ένα δισ. δραχμές!»
αναφέρει δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου στις 29 Απριλίου του 2010.
 
Την υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2001 ο «Α», όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να εισπράττουν «φουσκωμένα» χρηματικά ποσά ως επιστροφή φόρου. Οπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν «φαντάσματα», καθώς αποκαλύφθηκε ότι στις ΔΟΥ προσκομίζονταν εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές προϊόντων.
 
Δύο μήνες αργότερα, στις 5 Ιουνίου του 2010
 
Ένα οργανωμένο κύκλωμα με διεφθαρμένους εφοριακούς που εισέπρατταν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, στήνοντας ακόμη και off shore εταιρίες, περιγράφει ο 56χρονος επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης στην καταγγελία – φωτιά που διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο.
 
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κομπίνας με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, κατονομάζει τουλάχιστον 15 εφοριακούς, επιθεωρητές, προϊσταμένους τμημάτων ακόμη και άνδρες του ΣΔΟΕ, και υποστηρίζει ότι «λαδώθηκαν» με μεγάλα χρηματικά ποσά για να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις επιχειρήσεων και να μην επιβάλλουν πρόστιμα, ενώ υποδεικνύει και τους δρόμους που ακολούθησε το «βρόμικο» χρήμα.
 
Εφοριακός με off shore!

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που κάνει ο 56χρονος για εφοριακό ο οποίος φέρεται ότι χρησιμοποιούσε μία off shore εταιρία για να «κρύβει» τα… ευμεγέθη φακελάκια που καταγγέλλεται ότι εισέπραττε. Ο Ν. Κασιμάτης περιγράφει στην αναφορά του δωροδοκίες που τελέστηκαν την περίοδο από το 1999 έως το 2003 και κάνει λόγο για πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις, τα οποία δε βεβαιώθηκαν μετά τις μίζες που εισέπραξαν οι καταγγελλόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι.

Ο 56χρονος περιγράφει μία προς μία τις υποθέσεις για τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για διεφθαρμένους εφοριακούς και αναφέρει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται ότι δόθηκαν ως μίζες. Οπως υποστηρίζει, μόνο για δύο συγκεκριμένες υποθέσεις είχε δοθεί ως φακελάκι σε εφοριακούς το ποσό των 400.000.000 δραχμών (1,2 εκατ. ευρώ) και κατονομάζει τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.
 

Ads