Σκληρή αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στην Ευρωβουλή για το ελληνικό ζήτημα. Μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού που διαβεβαίωσε ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο ακολούθησαν τα σκληρά μηνύματα από Γιούνκερ και Τουσκ και κατόπιν οι επικεφαλής των ευρωομάδων. Οι τοποθετήσεις των τελευταίων έδειξαν πεντακάθαρα πόσο απέχουν οι απόψεις εντός Ευρώπης για την ελληνική κρίση. 

Ads

«Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit» διεμήνυσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου, Τζάνι Πιτέλα. Ζήτησε δάνειο – γέφυρα έτσι ώστε Αθήνα και εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία επί τρίτου προγράμματος αλλά και του ζητήματος του χρέους, ζητώντας πάντως μεταρρυθμίσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πρόσθεσε τέλος  ότι «είμαστε εξαρχής αντίθετοι με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη» τονίζοντας ότι «χωρίς την Ελλάδα, η ευρωζώνη δεν θα είναι η ίδια». 

Σκληρή επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Τον κατηγόρησε ότι «λέει ψέματα στο λαό του» όταν υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες κι ότι επιζητεί σύγκρουση κι όχι συμβιβασμό. «Σας συγχαίρουν οι εξτρεμιστές» υποστήριξε μιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα. «Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από εθνικά δημοψηφίσματα, είναι συμβιβασμός. Εσείς κάνετε δημοψηφίσματα, ενώ άλλα κράτη μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνησή σας ήταν καταστροφική» πρόσθεσε. 

«Πώς θέλετε να μείνετε στην Ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα που έφερε την καταστροφή και φτώχυνε τη χώρα; Ή ως ένας επαναστάτης μεταρρυθμιστής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Χαρίλαος Τρικούπης;» είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ. «Κερδίσατε τις εκλογές και το δημοψήφισμα. Είστε ο μόνος πολιτικός που μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει. Πρέπει να κάνουμε κάτι και για το χρέος, θα το παραδεχθώ. Αλλά πρέπει εσείς να δείξετε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε και «προσφέρθηκε» παράλληλα να έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει. 

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς, κράτησε αποστάσεις από τα όσα είπαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, ωστόσο, άσκηση κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές της με τη Ρωσία λέγοντας ότι «Δημοκρατία και Πούτιν δεν συνδυάζονται». Πάντως χαρακτήρισε το πρόγραμμα της τρόικας αποκρουστικό. Στην συνέχεια είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «είστε ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην Ελλάδα και πρέπει να είστε εκείνος που θα οδηγήσει το λαό σε μια σωστή μεταρρυθμιστική προοπτική». 

Σκληρή απάντηση στον Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος επιφύλαξε η επικεφαλής της ευρωαριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ: «Απευθύνομαι σε εσάς κύριε Βέμπερ, για να σας πω ότι το να δείχνει κανείς με αυτόν τον γερμανικό τρόπο ότι μπορεί να υψώνει επιτακτικά το δάκτυλο, αυτό είναι λάθος, αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Δεν είμαστε σε βαυαρική μπιραρία, εδώ είμαστε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» τόνισε. Στην συνέχεια ανέφερε: «Από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία για 37 χρόνια δεν έπρεπε να πληρώσει το χρέος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και κατά τον δεύτερο, το 1953, έγινε διεθνής διάσκεψη με θέμα το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να προοδεύσει και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Έφθασε πια η χρονική στιγμή να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες έναντι των άλλων λαών της Ευρώπης». 

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκαν οι αρχηγοί των ευρωσκεπτικιστικών UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ και του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. «Οι θεσμοί φοβούνται ότι θα δείξετε ότι θα είστε καλύτερα χωρίς το ευρώ παρά με το ευρώ» υποστήριξε η Λεπέν λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να διαλυθεί η ευρωζώνη. Ο δε Φάρατζ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ με το κεφάλι ψηλά». «Υπάρχει μία ασυμβίβαστη πολιτισμική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρχίζει να πεθαίνει. Υπάρχει καινούριο Τείχος του Βερολίνου και λέγεται ευρώ» πρόσθεσε.