Παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να υπογράψει σύμβαση για την εξέταση αρθροσκόπησης με την ιατρική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η σύζυγός του και είναι μεσοτοιχία με το ιατρείο του, κατήγγειλε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ads

Συγκεκριμένα από έγγραφα του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι στις 12 Μαρτίου 2015 έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Μ. Σαλμάς «επικαλούμενος την ιδιότητά του ως ιατρός και βουλευτής του κοινοβουλίου».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο τότε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ (διορισμένος από την ΝΔ) Δημήτρης Κοντός, ο γενικός διευθυντής υγείας, η προϊσταμένη νομικών υποθέσεων, η διευθύντρια συμβάσεων. Η αναφορά στην παρουσία Σαλμά σύσκεψη της 12ης Μαρτίου 2015 γίνεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2015. Στο επίμαχο έγγραφο η Διεύθυνση δηλώνει εγγράφως ότι διαφωνεί με την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία «Αρθροσκόπηση Υπερηχοτομογραφία» που είχε αποφασίσει ο Δ.Κοντός.

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά επί ΝΔ τιμολογήθηκε με 1.500 ευρώ μία ιατρική πράξη που σήμερα τιμολογείται περίπου 300 ευρώ και ότι η εταιρεία φέρεται να ζητά πάνω από 800.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στην εταιρεία ήταν μέλος η σύζυγος του Μ.Σαλμά κυρία Καρούνη η οποία είναι δικηγόρος. Μάλιστα κατέθεσε ότι «πολλές από τις ιατρικές γνωματεύσεις σφραγίζει ο Μ.Σαλμάς ως γνωματεύων αλλά σφραγίζει και ως εκτελών ιατρός».

Ads

Το σκάνδαλο ξεκίνησε όταν η διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν ζήτησε το 2014 από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να τιμολογήσει την εξέταση αρθροσκόπησης από το συγκεκριμένο μηχάνημα. Όμως το Αττικόν δεν διέθετε το μηχάνημα για το οποίο ζητούσε να τιμολογηθεί η ιατρική πράξη! «Ήταν προσχηματική η κατάθεση του αιτήματος από την διοικήτρια του Αττικόν να κοστολογηθεί η συγκεκριμένη εξέταση με αυτό το μηχάνημα. Το Αττικόν δεν είχε αυτό το μηχάνημα», τόνισε ο Τ.Γεωργακόπουλος.

Οι εξελίξεις με την τιμολόγηση προχώρησαν γρήγορα. Ο Τ.Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι τέλη Δεκεμβρίου 2014 το ΚΕΣΥ τιμολόγησε την εξέταση αρθροσκόπησης με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και μέσα σε τρεις μέρες εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση Βορίδη – Γρηγοράκου.

Όμως, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η αρθροσκόπηση στο ιατρείο δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα ΚΕΝ καθώς η αρθροσκόπηση «είναι ενδοσκοπική εξέταση που γίνεται κυρίως στο νοσοκομείο γιατί θεωρείται μικρή νοσηλευτική πράξη. Είναι ενταγμένη στα ΚΕΝ και είναι 760 ευρώ για μία ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο και περίπου 1.500 για δύο ημέρες».

Αντίθετα η εξέταση που τιμολογήθηκε «είναι μόνο διαγνωστική είναι μικροεπεμβατική και μόνο για διαγνωστικό σκοπό» και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. «Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ επεσήμαναν μερικούς μήνες μετά ότι η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και η υπουργική απόφαση Βορίδη – Γρηγοράκου πάσχει από νομιμότητα και στερείται και ΦΕΚ», τόνισε ο Τ.Γεωργακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες διαφωνούσαν με την τιμολόγηση.

«Εδώ το ΚΕΣΥ έχει κάνει φάουλ. Το ΚΕΣΥ αποφάσισε ότι μία ιατρική πράξη που προβλέπει νοσηλεία αντιστοιχείται και τιμολογείται με μία ιατρική πράξη που γίνεται στο ιατρείο και κρατά 15 λεπτά», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι διοικητικοί του υπουργείου έθεσαν θέμα ουσίας ότι πάσχει η απόφαση του ΚΕΣΥ διότι δεν μπορεί να τιμολογείς μία τιμή ΚΕΝ σε πράξη που γίνεται σε ιδιωτικά ιατρεία».

«Οι αντιρρήσεις των υπηρεσιακών του ΕΟΠΥΥ εκφράσθηκαν αμέσως μόλις ο Μ.Σαλμάς ως ιδιώτης γιατρός και μόλις η εταιρεία, που είχε αλλάξει όνομα τρεις φορές, ζήτησε να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ απάντησαν ότι δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει σύμβαση με ιδιωτικά ιατρεία», κατέθεσε ο Τ.Γεωργακόπουλος.