Aντίθετος σε μια ονομασία erga omnes δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ads

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, το γραφείο του Ιβάνοφ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση, έναντι όλων (erga omnes)».

Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Νικολά Ντιμιτρόφ προκειμένου να ενημερωθεί από τον ΥΠΕΞ για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Η δήλωση Ιβάνοφ έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, στην οποία έκανε λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά όχι τελική.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά, ήδη από την Τρίτη, όταν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ έκαναν λόγο για οριστική συμφωνία με όνομα το «Severna Makedonia», εξέφραζε μεν την αισιοδιοξία της, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη μπροστά και πως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ads

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ουσιαστικά κλεισμένη συμφωνία», ωστόσο κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Tvxs.gr, εξέφραζαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει νόημα να πραγματοποιηθεί επαφή Τσίπρα-Ζάεφ, στον βαθμό που δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που αποτελούν και βασική προϋπόθεση για συμφωνία, δηλαδή η αποδοχή του erga omnes και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Επικοινωνία είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακεδονικό: Τελευταία μέτρα για συμφωνία

Πάντως πληροφορίες που κυκλοφορούν στα Σκόπια αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμη και εντός των επόμενων 24ωρων να υπάρξει επικοινωνία erga omnes. Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στο Tvxs.gr, τόνιζαν πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση χρονική πίεση, προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία. «Ορίζοντας είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας, όχι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία» σημείωναν με νόημα.