Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι η… σωστή διεύθυνση για τους επενδυτές είναι η Πειραιώς 62, ίσως είχε ήδη στο μυαλό του την Eldorado Gold. Το πολιτικό – εάν όχι συντονισμένο, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος – τελεσίγραφο της καναδικής εταιρίας ήταν το ιδανικό επιχείρημα για να στηρίξει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, το αφήγημα της ΝΔ περί «δίγλωσσης» κυβέρνησης που παρά τα όσα διακηρύσσει, στην πράξη υπονομεύει τις επενδύσεις.

Ads

Παραμένει ζητούμενο όμως εάν ήταν αρκετό και για να καλύψει το κενό στρατηγικής και πολιτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ένα κενό, το οποία ανέδειξε η επιλογή Τσίπρα να φέρει στην πρωτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Η προβολή επιχειρηματικών και επενδυτικών μοντέλων όπως η «Παπαστράτος» και η «Apivita», η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα από την γαλλική επιχειρηματική ελίτ που συνόδευσε τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και το «Grinvest» του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έδωσαν το πλαίσιο του νέου κυβερνητικού δόγματος – ενός δόγματος, που θέλει πλέον την έξοδο από τα Μνημόνια να περνά μέσα από την ταχεία ανάπτυξη και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το κενό στρατηγικής της ΝΔ

Πρόκειται για μια επιλογή που η αποτελεσματικότητά της μένει να αποδειχθεί, ήδη όμως ακυρώνει το αφήγημα καταστροφής της ΝΔ και, κυρίως, της στερεί το πεδίο δράσης στο οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, κινείται προνομιακά το φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα, εκείνο των αναπτυξιακών, επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ads

Εν ολίγοις, τους όρους με τους οποίους θα δοθούν οι πολιτικές μάχες των επόμενων μηνών τους ορίζει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να μπει στο παιχνίδι με «ατζέντα Τσίπρα» και χωρίς διαφορετική, εναλλακτική πρόταση. Αυτό το κενό είναι που αναγκάζει επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ να ανέβει το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ με το – περισσότερο συναισθηματικό και μάλλον ελάχιστα πολιτικό – σύνθημα «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα». Κι αυτό το ίδιο κενό είναι που δεν επιτρέπει στο δημοσκοπικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξελιχθεί σε ρεύμα αυτοδυναμίας.

Η Eldorado και η κυβερνητική ρελάνς

Τούτων δοθέντων, η υπόθεση της Eldorado αποτέλεσε την επικοινωνιακή ανάσα που είχε απόλυτη ανάγκη η Νέα Δημοκρατία, εν όψει και της ομιλίας Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Ανεξαρτήτως της έκβασής της όμως, δεν αλλάζει τον κεντρικό σχεδιασμό του Μαξίμου. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής «ειδική περίπτωση» και «ειδική επένδυση» που δεν μπορεί να προχωρά «πάσει θυσία και με κάθε κόστος», και ήδη ετοιμάζεται για ρελάνς σε πολλά και παράλληλα μέτωπα.

Σ’ αυτή την ρελάνς εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση του δείπνου που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με την ηγεσία της ολλανδικής Friesland, καθώς επίσης και το προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα που απηύθυνε μετά την συνάντησή του με τον υπουργό ο Βιτάλι Μπορίσοφ, επικεφαλής της Mirum Hellas, της κοινοπραξίας ρωσικών συμφερόντων που ξεκινά τουριστική επένδυση ύψους 408 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης.

Μπορίσοφ: Η δεκαετία της Ελλάδας

«Θεωρώ ότι η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις. Ειδικότερα, ως προς τον τομέα των επενδύσεων, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική και το οικονομικό κλίμα στη Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εύφορο», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, μια ημέρα αφ’ ότου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς προανήγγειλε πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων στις Σκουριές έως ότου υπάρξει μια κυβέρνηση «υποστηρικτική προς την ανάπτυξη». Η αντιδιαστολή είναι προφανής, όπως και η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στην στρατηγική προώθησης ενός νέου επενδυτικού μοντέλου που σέβεται τους νόμους, τα ευρωπαϊκά στάνταρντς ανάπτυξης και τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου ποντάρει αρκετά και στην ελληνο – ιταλική συνάντηση της Κέρκυρας την Πέμπτη. Εκεί, στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας που θα γίνει υπό τους; πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι, αναμένονται – κατά κυβερνητικές πηγές – «θετικές ειδήσεις» για τις επενδύσεις που σχεδιάζουν οι Ιταλοί στην ΤΡΕΝΟΣΕ, καθώς επίσης και προώθηση σημαντικών projects που αφορούν το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες.