Ενίσχυση ηγετικού προφίλ, φιλελεύθερο και κεντρώο άνοιγμα και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση είναι οι τρεις άξονες της “στροφής” που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την υπέρβαση του στρατηγικού τέλματος της ΝΔ και την διεύρυνση του κομματικού ακροατηρίου.

Ads

Η αλλαγή τακτική του αρχηγού της ΝΔ αποτυπώθηκε στην παρέμβασή του για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ – μια παρέμβαση, στην οποία επιχείρησε να δώσει υπερκομματικό, εθνικό, αλλά και ηγετικό τόνο καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα  να αξιοποίησει για τη χώρα «τη σπάνια ευκαιρία» που του προσφέρεται.

Η τακτική αυτή θα έχει συνέχεια και στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες όπου θα έχει επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους και θα μετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ παράλληλες κινήσεις δρομολογούνται και στο εσωτερικό πεδίο. Εδώ, οι βασικοί άξονες είναι τρεις – η, ισορροπημένη μεν διακριτή δε, απομάκρυνσή του από τον ακραίο άξονα της ΝΔ, η ενίσχυση του ηγετικού επιτελείου με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του προέδρου και η ανάδειξη νέων προσώπων στον δημόσιο διάλογο που θα μεταφέρουν και το στίγμα ανανέωσης της παράταξης.

Η «Βαβέλ» της ΝΔ

Ολες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια να αρθεί αφ΄ενός του, όλο και πιο έντονο, κλίμα εσωστρέφειας και να ανακοπεί, αφ΄’ ετέρου, ητάση που δείχνει να παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζει μείωση της διαφοράς ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η “επιχείρηση στροφής” του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως προσκρούει ήδη στην εσωτερική Βαβέλ της ΝΔ, με τις αλλαγές που γίνονται να ανοίγουν νέα μέτωπα εκεί που κλείνουν τα παλιά.

Ads

Οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, με την τοποθέτηση των “έμπιστων” του προέδρου Μαρίας Σπυράκη και Κωνσταντίνου Ζούλα, έχουν προκαλέσει κατά τις πληροφορίες την έντονη και ανοιχτή δυσφορία τόσο της καραμανλικής πλευράς όσο και του σαμαρικού μπλοκ.  Την ίδια ώρα, η σύσταση της επιτροπής των 12 τεχνοκρατών – συμβούλων, που οι περισσότεροι είναι κεντρώας προέλευσης, φέρεται να τροφοδότησε νέες γκρίνιες από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι με καθόλου καλό μάτι  το “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων του με την μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Αμυνας στον Βασίλη Κικίλια.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Πέραν τούτων, στον κύκλο των δυσαρεστημένων και – κατά αρκετές πηγές – και υπό αναδόμηση στελεχών, φαίνεται να έχει μπει και ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος. Ισχυρά κομματικά στελέχη χρεώνουν στον Τάκη Θεοδωρικάκο σειρά λανθασμένων επιλογών και εισηγήσεων που κόστισαν στον πρόεδρο του κόμματος – με πρώτο το διαρκές αίτημα για εκλογές και την αντιπολιτευτική γραμμή των διαρκών και μετωπικών συγκρούσεων -, ενώ η απομάκρυνση του Βασίλη Κικίλια, που ήταν δική του επιλογή, από την θέση του εκπροσώπου ερμηνεύεται και ως μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον μέχρι σήμερα έμπιστο σύμβουλό του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων, ακόμη και σε έντυπα φιλικά προσκείμενα προς τη ΝΔ, που έφεραν τον Τάκη Θεοδωρικάκο ως το επόμενο “προς απομάκρυνση” στέλεχος του ηγετικού επιτελείου. Και εν μέσω αυτών των πληροφοριών και δημοσιευμάτων ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Real News για να δηλώσει “παρών” στις εξελίξεις και για να επαναλάβει το εκλογικό αφήγημα δηλώνοντας ότι “ο Αλέξης Τσίπρας θα μετανοιώσει που δεν έκανε εκλογές”.

Στη σκιά αυτού του κλίματος, οι διαφορετικές πτέρυγες και ομάδες εντός της ΝΔ διακινούν σταθερά αντικρουόμενες διαρροές για τις περαιτέρω αλλαγές που προτίθεται – ή δεν προτίθεται – να κάνει στο κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με κοινή κατακλείδα όμως στις περισσότερες από τις εν λόγω διαρροές την επισήμανση ότι ο πρόεδρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να παγιώσει ηγετικό προφίλ όχι μόνον στο σύνολο της πολιτικής σκηνής αλλά και εντός του κόμματός του…