Ο Μπραντ Μπίρκενφελντ, είναι ο άνθρωπος που αποκαλύπτοντας  τα μυστικά μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη, της Ελβετικής UBS. ξεσκέπασε, το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής μέχρι σήμερα, για το οποίο εκδόθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ads

Όταν κατέθεσε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ως πρώην στέλεχος της τράπεζας στο Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, βρέθηκε στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του όμως απέσπασε το μεγαλύτερο χρηματικό βραβείο της ιστορίας για την προσφορά του. 

Με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Ο τραπεζίτης του διάβολου» (εκδόσεις Πατάκη), στα Public, μίλησε στο tvxs.gr για την «παγκόσμια εγκληματική οργάνωση, η οποία έχει διαπράξει πολλαπλές πράξεις απάτης, υποκλοπής αλληλογραφίας, απάτης τίτλων, φοροδιαφυγής κτλ για πολλές δεκαετίες» όπως λέει χαρακτηριστικά. 

Στην ερώτησή μας αν εμπλέκονται Έλληνες πολιτικοί στο σκάνδαλο της UBS, απέφυγε να απαντήσει, δήλωσε ωστόσο με νόημα ότι κατέθετε επί 6 ώρες στην Ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον. 

Ads

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος έχει απασχολήσει πολύ και τον ελληνικό τύπο με αφορμή την επίσκεψη που του έκαναν δύο Έλληνες εισαγγελείς προκειμένου να ερευνήσουν ενδεχόμενη εμπλοκή ελλήνων στο σκάνδαλο.  Την ίδια εποχή η διερεύνηση για τυχόν εμπλοκή του  εκπρόσωπου της UBS στην Ελλάδα κ. Σκλαβούνη συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη και διορισμένου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Αν. Σαμαρά και οι δηλώσεις του Μπίρκενφελντ , είχαν πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με τον  ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η τράπεζα για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η τράπεζα του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος διορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παραμένει, ακόμα και σήμερα, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ.» (2016)

Μπορεί ο Μπίρκενφελντ να μη δίνει ονόματα στη δημοσιότητα έχει δηλώσει όμως σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Real πως «Το να ρωτάτε αν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι σαν να ρωτάτε αν υπάρχει μουσακάς στην Ελλάδα….. Γνωρίζω ότι κατά το χρονικό διάστημα που δούλευα εκεί το “ελληνικό γραφείο” ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρο».

Μπορείτε να μας πείτε λίγο τι κάνατε πριν εργαστείτε για την Ελβετική τράπεζα UBS;

Δούλεψα για την State Street Bank στη Βοστόνη, στη Μασαχουσέτη (1988-1994) και μετά πήγα στην Ελβετία για το Διεθνές MBA μου. Ενώ σπούδαζα ακόμα στην Ελβετία προσλήφθηκα από την Credit Suisse.

Στο βιβλίο σας, περιγράφετε πως ανακαλύψατε και στη συνέχεια αποκαλύψατε τα μυστικά της ελβετικής τραπεζικής που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ πριν στη δημοσιότητα. Πώς βρεθήκατε μπροστά σε αυτή την ανακάλυψη;

Το ανακάλυψα από τα ψέματα. Η UBS είπε ψέματα σε μένα και στους συναδέλφους μου και ουσιαστικά στους πελάτες της και στους μετόχους της. Ήμουν αποφασισμένος να εκθέσω την UBS για την παράνομη  φοροδιαφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πρακτική που ακολουθούσε  εδώ και δεκαετίες.

Είχατε εμπιστευτεί κάποιον άλλο πριν πάτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ;

Το είχα πει στους δικηγόρους μου στην Ουάσινγκτον, το οποίο ήταν ένα μεγάλο λάθος, καθώς ήταν ανίκανοι και δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μου.

Δεν φοβηθήκατε να μπείτε σε αυτή την περιπέτεια;

Ήμουν απόλυτα αποφασισμένος να εκθέσω την αλήθεια και έτσι βρήκα  το θάρρος για να κάνω το σωστό. 

Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποσιωπήσει τις πληροφορίες που δώσατε και  να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην φυλάκισή σας;

Το υπουργείο  δεν ήταν μόνο ανίκανο, αλλά και διεφθαρμένο. Δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στον κόσμο που αφορούσε την UBS. Δεν κατάφεραν να επιβάλουν πρόστιμο στην UBS.  Δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τους τραπεζίτες της UBS και έπρεπε να τους εκπαιδεύσω εγώ στο πως λειτουργεί υπόγεια αυτός ο  παράνομος κόσμος των offshore . Ως θαρραλέος πληροφοριοδότης, απειλήθηκα για  το γεγονός ότι έκανα όλα αυτά και προσπάθησα να “διεκδικήσω” δικαίωση για όλη  τη σκληρή δουλειά που έχω πίσω μου.

Όταν η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων σας αποζημίωσε με ένα υπέρογκο ποσό , ποια ήταν η στάση του υπουργείου;

Παρέλαβα το μεγαλύτερο χρηματικό βραβείο στην ιστορία και αυτό ήταν καταπληκτικό.  Φυσικά πολλοί άνθρωποι στο υπουργείο ήταν θυμωμένοι με αυτή τη βράβευση, αλλά όπως έχω ξανά πει,  αυτό ήταν η ανταμοιβή για το θάρρος που είχα να εκθέσω το μεγαλύτερο και το πιο μακροχρόνιο  φορολογικό σκάνδαλο στον κόσμο. 

Η τράπεζα προσπάθησε να σας εκφοβίσει ή να σας εκδικηθεί;

Η τράπεζα προσπάθησε να υπονομεύσει και εμένα και το  βιβλίο  μου «Τραπεζίτης του Διαβόλου». Προς το παρόν, κατηγορώ την UBS στη Νέα Υόρκη για δυσφήμιση ζητώντας 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. 

Έχετε δηλώσει ότι στα Panama Parers δεν υπήρχαν Αμερικανοί. Γιατί;

Ναι το δήλωσα στην πρώτη περίοδο των αποκαλύψεων. Τότε υπήρχαν μόνο οι εχθροί των ΗΠΑ σε αυτή τη διαρροή κι αυτό δεν έβγαζε κανένα νόημα. Μετά την επισήμανση αυτή  εμφανίστηκαν στη λίστα και  ονόματα Αμερικανών. Προφανώς, είχα δίκιο λοιπόν γι’αυτό  και στη συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται τα ονόματα πελατών των ΗΠΑ.

Ο ξένος τύπος έγραψε ότι σας επισκέφτηκαν δύο Έλληνες εισαγγελείς το 2016 για να μάθουν για τη συμμετοχή Ελλήνων στο σκάνδαλο. Είχαν εμπλακεί Έλληνες στο σκάνδαλο της USB; Μπορείτε να μας πείτε εάν υπήρχαν πολιτικοί ανάμεσα τους;

Κατέθετα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για 6 ώρες και περιέγραψα πολλές από τις σχετικές τακτικές που χρησιμοποίησε η UBS στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, έδωσα ορκωτή μαρτυρία σε σχέση με στρατηγικές και εσωτερικά έγγραφα της UBS.

Μπορούν οι whistleblowers να αλλάξουν το σύστημα;

Ναι! Είμαι η ζωντανή απόδειξη και γι’ αυτό και συνεχίζω να εκθέτω την UBS σε όλο τον κόσμο για τις παράνομες δραστηριότητές της . Χρειάζεται περισσότερη επιτήρηση, ρύθμιση και διώξεις μαζί με βαριά πρόστιμα. 

Τι πρέπει να πείτε σε εκείνους που είναι καχύποπτοι για τις πρακτικές των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος;

Οι άνθρωποι που είναι καχύποπτοι με τους καταγγέλλοντες , δεν καταλαβαίνουν την απίστευτη υπηρεσία που παρέχουν αυτοί οι άνθρωποι στη δημόσια ζωή. Διακινδυνεύουν  την καριέρα τους, τη φήμη τους, την οικογένεια, τα οικονομικά τους, τους φίλους κ.λπ. κλπ. Όλα αυτά για να κάνουν το σωστό. Οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος είναι μια επέκταση της επιβολής του νόμου. Εκθέτουν τα απόβλητα, την απάτη και τη διαφθορά στη ζωή μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε πολίτη.

Αν μπορούσατε να ξεκινήσετε τι θα αλλάζατε στη διαδρομή αυτή;

Ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ!