Ούτε οι γαλάζιοι αντέχουν άλλο τη συνύπαρξη με τους πράσινους ούτε το αντίστροφο. Για τους μεν φταίνε οι δε για την κακή εικόνα της κυβέρνησης και τη διαφαινόμενη εκλογική αποτυχία και για τους δε φταίνε οι μεν που βρίσκονται σε κατάσταση αδιεξόδου. Όπως συνήθως συμβαίνει όταν ένας γάμος βαίνει προς διάλυση έρχονται στην επιφάνεια άγρια ένστικτα και ξεσπούν σωρευμένες εντάσεις και απωθημένα. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πώς θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, πώς δηλαδή θα έχει εξελιχθεί η σχέση τους.

Ads

Όλα δείχνουν ότι στην εκδήλωση για τα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας (το Σάββατο στη Χαλκιδική) αρκετοί θα εκφράσουν τη δυσανεξία που τους προκαλεί η συγκατοίκηση στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ. Στο εσωτερικό της ΝΔ εδραιώνεται η πεποίθηση ότι πληρώνουν και αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ ενώ τους καταδιώκει η φοβία ότι μπορεί να καταλήξουν σαν το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου που συρρικνώνεται διαρκώς, όλο και περισσότεροι κοιτάζουν ανοιχτά προς τα αριστερά.

Υπέρ της προσέγγισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται με σημερινή του συνέντευξη στο Real.gr και τον Β. Σκουρή ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. «Είναι φανερό ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του ιστορικού συμβιβασμού με τη Δεξιά στο όνομα του πατριωτικού χρέους που το ίδιο ανέλαβε και το πλήρωσε ακριβά. Τώρα οφείλει να προτείνει μια νέα πρόταση που θα ηγεμονεύσει στις επόμενες εξελίξεις και να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη στη βάση αυτής της πρότασης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Θα προκαλούσε μεγάλη αίσθηση η παρέμβαση Σκανδαλίδη αν δεν είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”, όπου δήλωσε ότι «σταθερή ιδεολογική πρόταση» του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ είναι «μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο». Παρόλο που έκανε τις γνωστές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, παρόλο που η επίσημη εκδοχή είναι ότι αναφέρεται σε μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το γεγονός ότι η δήλωσή του είναι παρεμφερής με τη θέση που έχει πάρει ο Φώτης Κουβέλης για προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου που μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, προκαλεί συνειρμούς για αναγκαστική στροφή.

Ads

Άλλωστε, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλώντας στον Real Fm 97,8, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν πρόωρα εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, σημείωσε ότι χρειάζεται όλα τα κόμματα να δούμε αυτά που μας ενώνουν», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου». «Αυτό συζητήθηκε και στις εκλογές του 2012 γι’ αυτό άλλωστε κάναμε και τη δεύτερη φορά εκλογές διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μία φάση που δεν ήταν ώριμη…», πρόσθεσε. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε επίσης: «Δε χρειαζόμαστε εκλογές και να αλλάξει η σειρά δυναμικότητας των κομμάτων για να συζητήσουμε αν θα πρέπει να κάνουμε μια ευρύτερη σύμπραξη». Από αυτές τις δηλώσεις οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ το φέρνει από δω, το πηγαίνει από κει, για να καταλήξει σε πρόταση «μεγάλου συνασπισμού».

Τι ακριβώς συμβαίνει; Το γεγονός ότι παγιώνεται η εντύπωση μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα πολιτική δυναμική. Η συζήτηση, αναγκαστικά, πηγαίνει στις δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι θα αναζητήσει συναινέσεις ανεξάρτητα από το αν θα εξασφαλίσει ή όχι αυτοδυναμία. Η καταγγελία της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες πέρα από τους ΑΝΕΛ καταρρέει από τη στιγμή που το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί θέτοντας όρους και προϋποθέσεις με οποιοδήποτε κόμμα βγει πρώτο. Το Ποτάμι έχει πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή, η ΔΗΜΑΡ δεν έχει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά έχει ήδη στραφεί ανοιχτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασφαλώς και σημαίνει κάτι. Ακόμη όμως πιο ενδεικτικό για την τάση που διαμορφώνεται είναι ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να μιλούν ήδη δημόσια για την προοπτική σχηματισμού μιας «προοδευτικής κυβέρνησης». Αλλαγή ηγεσίας, αν χρειαστεί, θα είναι προφανώς το λιγότερο που θα τους προβληματίσει.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την «ξεκάθαρη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ» που καταγράφουν οι δημοσκοπήσει το τελευταίο διάστημα, «επιβεβαιώνοντας την κοινωνική αποδοχή του κυβερνητικού του προγράμματος από ολοένα και περισσότερους πολίτες». «Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός», σημειώνουν και προσθέτουν «τα νούμερα, σε συνάρτηση με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αναφορικά με την αποδοχή της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν σαφές ότι η ριζοσπαστική αριστερά πλέον προβάλλει ως η μοναδική εναλλακτική για τους πολίτες λύση».