Ο γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του, νομικός, Δημήτριος Μιχάκης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην διοργάνωση της ρατσιστικής συγκέντρωσης στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης εναντίον της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, εμφανίζεται ως συντονιστής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που προετοιμάζεται για τις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Ads

Μιλώντας στην Kathimerini.gr, ο Δημήτριος Μιχάκης, που αυτοσυστήνεται ως «νομικός, επιτροπής εθνικών ζητημάτων και συντονιστής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Αθήνας» το σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία».  Επιπλέον, υποστήριξε ότι “η 4η Φεβρουαρίου του 2018 θα μείνει στην ελληνική ιστορία”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του stokokkino.gr για τον πολιτικό «βίο» του Μιχάκη, φέρεται να είναι, σύμφωνα με σχετική σελίδα στο facebook, πρόεδρος του «κινήματος» «ΈΛΛΗΝ.ΕΣ” (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωσις)» και υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ  το 2015, ενώ υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής  ρατσιστικής συγκέντρωσης στις 7 Οκτώβρη 2016 στο Ωραιόκαστρο με σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «όχι στην ισλαμοποίηση της πατρίδας», που διοργανώθηκε για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην περιοχή σχετικά με την την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Σε εκείνη την επαγγελματικά στημένη εκδήλωση, όπως την χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ, όπου σημαίες ελληνικές και βυζαντινές δέσποζαν στον χώρο, και υπό τους ήχους εμβατηρίων και ρατσιστικών συνθημάτων ο Μιχάκης δεν έπαψε να φωνάζει «Ή Ταν ή επί τάς» (προσφιλές σύνθημα στην Χρυσή Αυγή) και να μιλά για σχέδιο που θέλει «λαθρομετανάστες να εισβάλλουν για να αλλοιώσουν το ελληνικό έθνος» ακόμη και να «εκδιώξουν τους ‘Ελληνες από την χώρα».

Ads

Οι ακροδεξιοί που συγκεντρώθηκαν εκείνη την μέρα στο Ωραιόκαστρο προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Β` Θεσσαλονίκης και επί ώρες φώναζαν συνθήματα ενάντια στους πρόσφυγες, τους «κουκουλοφόρους», «τα κομμούνια», έτσι όπως αποκαλούσαν τους αντιφασίστες που λίγα μέτρα μακριά πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Αν και εκείνη η συγκέντρωση δεν ξεπέρασε σε συμμετοχή τα 100 άτομα, δημιούργησε όμως το πρόπλασμα για την «Πατριωτική Ένωση Ωραιοκάστρου» η οποία ιδρύθηκε επίσημα δύο μέρες μετά. Τα μέλη της εισέβαλαν την επομένη της συγκέντρωσης στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και έκαναν έπαρση της ελληνικής σημαίας ενώ παράλληλα στις 12 Οκτωβρίου επιτέθηκαν εναντίον μελών της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπάθησαν να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα. 

Η ρατσιστική δράση της Πατριωτικής Ένωσης συνεχίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017, όταν σε ενημερωτική συνάντηση που είχε καλέσει ο διευθυντής του 1ου σχολείου Ωραιοκάστρου που θα λειτουργούσε ως κέντρο υποδοχής των προσφυγόπουλων, μέλη της οργάνωσης άσχετα με το σχολείο εισέβαλαν στον χώρο προπηλακίζοντας λεκτικά το διευθυντή του σχολείου και όσους γονείς δεν συμμερίζονταν τις ρατσιστικές τους απόψεις.

image

Στις 3 Φεβρουαρίου διοργάνωσαν ξανά εκδήλωση με ξενοφοβικό περιεχόμενο και κεντρικό ομιλητή  τον Μιχάκη και στις 17 Φεβρουαρίου έβαλαν λουκέτο και αλυσοδέθηκαν στην κεντρική είσοδο του 1ου δημοτικού σχολείου φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα αμαυρώνοντας την υποδοχή που είχαν προετοιμάσει εκπαιδευτικοί, μαθητές και αλληλέγγυοι για τα 9 προσφυγόπουλα που περνούσαν την πόρτα του σχολείου.

image

Αν και τελικά η κοινωνία του Ωραιόκαστρου δεν ενέδωσε στις φασιστικές κραυγές, η επικίνδυνη δράση της ακροδεξιάς «Πατριωτικής Ένωσης» συνεχίστηκε με την επίθεση που δέχτηκε η πορεία Υπερηφάνειας στις 17 Ιουνίου 2017, με πλαστικά μπουκάλια και καρέκλες και φυσικά πλήθος ρατσιστικών και ομοφοβικών συνθημάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πατριωτική Ένωση δεν έλειψε στις διαμαρτυρίες εθνικιστικών ομάδων ενάντια στην παράσταση «Η Ώρα του Διαβόλου» στο θέατρο Αριστοτέλειον στις 18 Οκτωβρίου  2017 όπου σημειώθηκαν μικροεντάσεις και ακούστηκαν συνθήματα όπως “Θα χυθεί αίμα”, “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” κ.α…