Η βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης στα Εξάρχεια ήταν μια οριακή στιγμή για τον ίδιο. Από τη μια γιατί ήταν σοβαρός ο τραυματισμός του και αυτό από μόνο του τρομάζει, από την άλλη γιατί αναγκάστηκε να σταματήσει να κυκλοφορεί χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Ads

Οπως ο ίδιος εξήγησε (στον ΑΝΤ1), το υποσχέθηκε στη σύζυγό του και θα το κάνει. Θα σταματήσει, άραγε, να πηγαίνει και στο εστιατόριο “Γιάντες” έξω από το οποίο έγινε ο ξυλοδαρμός του; Δεν το είπε αλλά σίγουρα θα υποχρεωθεί να το σκεφτεί αφού η παρουσία αστυνομικών στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι, τουλάχιστον, παράταιρη. 

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Γ. Βαρουφάκης κλήθηκε εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί τη σχέση του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 απέδωσε τον τραμπουκισμό σε μπράβους της νύχτας και όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη σύλληψη 17χρονου αντιεξουσιαστή κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει σπέκουλα για λόγους αποπροσανατολισμού και επέμεινε ότι αυτός που τον χτύπησε ήταν 25-27 χρόνων και ο πιτσιρικάς ήταν τσιλιαδόρος.

Στη συνέχεια και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρ. Αρσένης υποστήριξε ότι οι δράστες ανήκουν στον υπόκοσμο και αυτό δείχνει ότι είναι κεντρική γραμμή του κόμματος να μην αποδεχτούν ότι η επίθεση έγινε από “μπαχαλάκηδες”.

Ads

Για την ΝΔ αυτή η στάση δείχνει ότι το ΜέΡΑ 25 δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον χώρο των αντιεξουσιαστών αντιμετωπίζοντάς τον ως συγγενή χώρο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος (στο Action 24) επέκρινε τον Γ. Βαρουφάκη για τη στάση του: «(…) συνεχίζει να συμπεριφέρεται με πρωτοφανή ανευθυνότητα που δεν επιτρέπεται όχι σε πολιτικό αρχηγό, δεν επιτρέπεται σε ένα απλό πολίτη. Θα μου πείτε ο κ. Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών έκανε τα πάντα να χάσει η Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται όχι συγγνώμη να ζήτησε αλλά παριστάνει ότι δεν το έχει καταλάβει μετά από τόσα χρόνια», είπε. Και πρόσθεσε:

«Βγήκε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιοι τον έχουν χτυπήσει διότι αυτό φαίνεται από τα ίδια τα βίντεο που υπάρχουν και είπε το επόμενο πρωινό ότι τον χτύπησαν κάποιοι άνθρωποι της νύχτας. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι προκαταλαμβάνει την αστυνομία και την δικαιοσύνη. Μα ο ίδιος λέει ψέματα γύρω από το ποιος τον χτύπησε, εκείνος πάει να προκαταβάλει τα πράγματα».

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει δεχτεί και άλλες φορές προπηλακισμούς χωρίς να αλλάξει στη συνέχεια τρόπο ζωής και χωρίς ποτέ να αναφέρεται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.