Το τσιγάρο που σιγόκαιγε στο στόμα για να «πάνε κάτω τα φαρμάκια», αυτός ο περιφρονημένος, κυνηγημένος, βλαπτικός, μεν, αλλά πιστός «σύντροφος» αμέτρητων ανθρώπων και γενεών, φαίνεται ότι πλησιάζει στην ολοκληρωτική του «μετάλλαξη». Αυτό που δεν κατάφερε το λεγόμενο «ηλεκτρονικό τσιγάρο» φιλοδοξεί να το καταφέρει ένα νέο καπνικό προϊόν, το IQOS, με το οποίο η καπνοβιομηχανία θέλει να «ξορκίσει» τους «δαίμονες» των αντικαπνιστικών εκστρατειών οι οποίες απειλούν τα κέρδη της.

Ads

Η έλευση αυτού του νέου προϊόντος στην χώρα σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, την σταδιακή μείωση της παραγωγής του παραδοσιακού τσιγάρου με στόχο την πλήρη κατάργησή του, από μία εκ των παλαιότερων ελληνικών καπνοβιομηχανιών, αυτή του Παπαστράτου.

Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, τότε, τα τελευταία τσιγάρα του Παπαστράτου θα παραχθούν το 2020.

Για να συμβεί όμως αυτό, η μητρική Philip Morris International θα προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS.

Ads

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση αυτή δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και την κοινωνία.

Θα είναι το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη – μετά την Ιταλία και την Ελβετία – του καπνικού στικ, το οποίο αποτελεί μέρος του iQOS.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η νέα μονάδα παραγωγής θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2017.

Μετά την επένδυση, στη χώρα θα παράγονται συνολικά 20 δισεκατομμύρια ράβδοι καπνού για το iQOS, με χαρμάνι ελληνικού καπνού ανατολικού τύπου.

Ετσι, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα από τα ελάχιστα διεθνή κέντρα παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, υποστήριξε ότι «η Παπαστράτος τολμά να φέρει στη χώρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο, παρά το αντίξοο περιβάλλον: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξαγωγές».

Όπως πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, «πρόκειται για μια επένδυση – σταθμό για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και για την ελληνική οικονομία, με άμεσο και ουσιαστικό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνία».

Τι είναι το IQOS

Το IQOS είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται ως τα τέλη του 2017 να βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Από το 2008, η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους.