Tαυτόσημο μήνυμα – καίτοι από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές στοχεύσεις ο καθένας – προς ΔΝΤ και Γερμανία να λύσουν «εδώ και τώρα» τις διαφορές τους για το ελληνικό χρέος έστειλαν από τη Φραγκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ισχυρός παράγοντας της ΕΚΤ και μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Μπενουά Κερέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Το εν λόγω μήνυμα εστάλη από το συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις αγορές», στην πράξη δε και οι τρεις ομιλητές επαναβεβαίωσαν ότι το κλειδί για την «καθαρή λύση» που ζητά η Αθήνα παραμένει στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ταμείουκαι, 15 ημέρες πριν από το Eurogroup, η απόσταση δεν έχει ακόμη καλυφθεί.

Η πλέον σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Μπενουά Κερέ, ο οποίος επιβεβαίωσε με ακόμη πιο σαφή τρόπο τον όρο που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι για να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ – στόχο, που ουσιαστικά αποτελεί πλέον και το αποκλειστικό ζητούμενο από την πλευρά της Αθήνας στο ανοιχτό πόκερ μεταξύ των δανειστών.

Κερέ: Προσδιορίστε τα μέτρα για το χρέος

Ο εν λόγω όρος δεν είναι άλλος από τη μέγιστη δυνατή «σαφήνεια» (clarity) στον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν μετά το 2018: «Πρέπει να ξέρουμε ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» είπε ο Μπενουά Κερέ, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η «καθαρότητα» στα μέτρα για είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η χώρα στο QE.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση «αντέχει», εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να δεσμευτεί για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο τραπεζίτης της ΕΚΤ.

Τσακαλώτος: Οι εταίροι έχουν ηθική υποχρέωση

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, στην δική του ομιλία, ζήτησε επίσης «διαύγεια» από το ΔΝΤ,  παρά την ταύτιση των μηνυμάτων δεν έλειψαν όμως και οι αιχμές. Συγκεκριμένα, σε έναν άτυπο διάλογο με τον Μπενουά Κερέ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παίρνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» δήλωσε, ενώ αναφορικά με την ελληνική θέση είπε:

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια. Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει». Περιγράφοντας, δε, με έναν πιο γλαφυρό τόνο το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε συνέκρινε τον εαυτό του με προπονητή ποδοσφαίρου που ετοιμάζεται για τον τελικό και δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, ενώ επικαλέστηκε και την «ηθική υποχρέωση» της Ευρώπης να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους.

Στουρνάρας: Οι αγορές απαιτούν να ξέρουν εάν το χρέος είναι βιώσιμο

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τους εταίρους να δράσουν τώρα με αποφασιστικό και τολμηρό τρόπο προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί οι αγορές από τις οποίες θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να ξέρουν από τώρα αν το χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι».

Και από την ομιλία Στουρνάρα όμως δεν έλειψαν οι αιχμές προς την κυβέρνηση – αιχμές που αφορούσαν την πρόοδο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Οπως είπε, η χώρα παρά τη βελτίωση σε ότι αφορά τη δομική ανταγωνιστικότητα το διάστημα 2013-2014 παραμένει σε χαμηλές θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του World Economic Forum. Κι εκεί υποστήριξε ότι η πρόοδος στον εν λόγω τομέα σταμάτησε ενώ υπήρξε και ελαφρά οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια.