Στην Αθήνα έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας και το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί τη Γερμανία. «Ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει η ευκαιρία για μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος. 

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον, και φέρει στις αποσκευές του ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για ελάφρυνση του χρέους καθώς και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Ζωντανή Μετάδοση

* Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα

image

Ads

image

image

image

Το Air Force One προσγειώθηκε λίγο πριν τις 11:00, τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχτηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε πρώτα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου και θα μείνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Στη συνέχεια, περίπου στις 13:30, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες στην έναρξη της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

* Η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα στο δρόμο προς το Προεδρικό Μέγαρο

* Η υποδοχή του Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο

* Δηλώσεις Παυλόπουλου – Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στις 14:30, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, δεν βγαίνει τίποτα με τη λιτότητα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην έναρξη της συνάντησής τους. Στη συνέχεια οι δυο τους είχαν διευρυμένες συνομιλίες. 

* Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Μπαράκ Ομπάμα

* Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Μπαράκ Ομπάμα

Ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ομπάμα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι έχει έρθει η κατάλληλη ώρα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε, ουσιαστικά, την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

* Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ομπάμα 
 

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις 19:30, παρακάθισε σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

* Η υποδοχή Ομπάμα και οι προσφωνήσεις στο Προεδρικό

Διαβάστε επίσης:

image

image

Για αύριο Τετάρτη το ακριβές πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, αργά το πρωί της Τετάρτης, ο αμερικανός Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ένα «παιδικό του όνειρο», όπως ανέφεραν πηγές της Ουάσιγκτον. Λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να κάνει μια σύντομη δήλωση από το Μουσείο της Ακρόπολης. Αμέσως μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (λίγο μετά τις 13:00) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο (16:00).

image

image