Διήμερη «επίσκεψη φιλίας» στην Αθήνα, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και στις πρώτες του δηλώσεις επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Τί θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία», ήταν το μήνυμα στήριξης που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως «αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα δεν έρχεται μόνο για  διακοπές, αλλά κάνει και επενδύσεις». «Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι τα εξωτερικά μας σύνορα», πρόσθεσε.

Ads

Στη διήμερη επίσκεψη και οι δύο πλευρές προσδίδουν διαφορετική μεν, ιδιαίτερη δε, στρατηγική και επικοινωνιακή σημασία. Η ατζέντα της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Σημειώνεται πως εξαιτίας της επίσκεψης θα υπάρξουν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η άφιξη του Όλαντ

image

Τον Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο θερμός εναγκαλισμός μεταξύ των δύο ηγετών αποτέλεσε και ξεχωριστή ανάρτηση της Γαλλικής Προεδρίας στο Twitter.  Μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος, πρώτη στάση του Φρανσουά Ολάντ ήταν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι. Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός έφτασαν στο Σύνταγμα με το ίδιο αυτοκίνητο, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν μια πρώτη προσωπική συζήτηση. «Η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει στις διαπραγματεύσεις το θέμα ελάφρυνσης του χρέους και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος, ώστε η χώρα να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Ολάντ σε σύντομες δηλώσεις του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, που τον περίμεναν στο Σύνταγμα, ενώ όταν ρωτήθηκε αν το σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» ισχύει ακόμη, απάντησε χαμογελώντας καταφατικά. «Η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ευρώπη».

Ads

image

Η κατάθεση στεφάνου από τον Φρανσουά Ολάντ

Ακολούθως επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε επισήμως τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος επιθεώρησε το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς. Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Ο Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο διάλογος Παυλόπουλου – Ολάντ

image

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο, αναφέρθηκε στα ζητήματα του ελληνικούς χρέους, του προσφυγικού και του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας. «Πριν απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε, όσο πρέπει, να οδηγήσουμε την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι, ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία, αλλά ο άνθρωπος πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. Υπογράμμισε δε, ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους, της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε πράξει υπέρ της Ελλάδας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία. Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα» τόνισε κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Φρανσουά Ολάντ.

«Τι θα μπορούσε να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς την ΕΕ; Η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Ελλάδας στο πλευρό της Ελλάδας. Η Ελλάδα έδειξε ότι θέλει να μείνει στην ΕΕ. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, θα χρειαστούν κι άλλες προσπάθειες. Το τελευταίο βήμα θα είναι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους η οποία βεβαίως θα πρέπει να ξεκινήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Πρέπει να πείσουμε γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το μήνυμα είναι σαφές: Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα έρχεται διακοπές, αλλά να κάνουμε και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι τα εξωτερικά μας σύνορα. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Ξέρω ότι γνωρίζετε πολύ καλά την γαλλική γλώσσα. Οπότε ξέρω ότι ακούσατε δύο φορές την διαβεβαίωσή μου, ότι η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας»

Δείπνο εργασίας και παρασημοφόρηση

image

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ, με το οποίο ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου. Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, αλλά και η παρασημοφόρηση, σε ειδική τελετή, του Φρανσουά Ολάντ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, που απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών και αποτελεί την υπέρτατη τιμητική διάκριση του Ελληνικού Κράτους. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος απένειμε στον Έλληνα ομόλογό του τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώντας της Τιμής (Grand Croix de la Légion d’Honneur).

image

image

Τις ευχαριστίες της Ελλάδας για τη συμβολή του στη διατήρηση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, μετέφερε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου. «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μου η Γαλλία, κι εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τεράστιες θυσίες που συνεπάγεται η επιλογή του αυτή. Θυσίες, συνέχισε, που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης  και κυρίως θυσίες, που κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του, ώστε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βέβαια, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πολιτική της λιτότητας. «Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ενώ επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του την επομένη του δημοψηφίσματος, όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένεις της χώρας» και τους τόνισε τον σύνδεσμό τους με την Ευρώπη. Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σχολίασε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Για το χρέος είπε ότι «πρέπει να γίνει πρόοδος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις». «Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, να προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία», τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι η Γαλλία «θα είναι στο πλευρό σας, για να σας προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση. Πάντα υπήρξε στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία».

Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα, γαλλικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 12.000 Έλληνες και θα ήθελα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επιχειρήσεις». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα γι’αυτό κάναμε αυτές τις επιλογές» σημείωσε ο κ. Ολάντ. Σχετικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας. Προστατεύετε τα σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να λειτουργούν με αξιοπρέπεια».

Ποιοι συνοδεύουν τον Φρανσουά Ολάντ

Υπουργοί, πρόεδροι επιτροπών του γαλλικού κοινοβουλίου, επιχειρηματίες και προσωπικότητες συνοδεύουν στη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί :

  • ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών,
  • η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ υπουργός παιδείας,
  • η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και
  • ο γ.γ. αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί :

  • η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
  • η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
  • ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).
  • ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
  • ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
  • ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
  • η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων :

  • Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κ.λπ.).
  • Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κ.λπ. και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
  • Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement, που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
  • Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.ά.).
  • Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες :

  • Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
  • Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα
  • Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
  • Ζαν-Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).