Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως Ιούνιο.

Ads

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο Λουίς Ντε Γκίντος είχε υποστηρίξει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα έχουν ήδη ξεκινήσει ωστόσο αυτό διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω της εκπροσώπου του. Ο Ντε Γκίντος επέμεινε σήμερα πως το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δις έως τα 50 δις ευρώ. Ωστόσο ο Ντε Γκίντος υπογράμμισε πως το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών της υποχρεώσεων στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Τον Λουίς Ντε Γκίντος διέψευσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. “Νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup”, είπε. Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια  επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. “Κάθε συζήτηση για το ύψος ή το τι θα περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο επόμενο πρόγραμμα είναι ως εκ τούτου πρόωρη” δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ.