Ο πρόεδρος του  Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, δήλωσε ότι μίλησε με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, και ανακοίνωσε πως θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί μαζί του. Στην Αθήνα όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας θα έρθει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ώστε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για “στάση αναμονής” μέχρι η νέα κυβέρνηση “να παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της για την αξιολόγηση και την παροχή περαιτέρω βοήθειας”. 

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικοινωνία του οικονομικού επιτελείου με το επικεφαλής του Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να έρθει στην Αθήνα σύντομα – ίσως την Πέμπτη ή την επόμενη εβδομάδα –  . To Eurogroup, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, υιοθετεί στάση αναμονής απέναντι στην Ελλάδα έως ότου η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της σχετικά “τόσο με την αξιολόγηση της τρόικα, όσο και με το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω βοήθειας”. Τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη τακτική συνεδρίαση, στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 12 μέρες πριν τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα ή το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, πέραν του τέλους Σεπτεμβρίου. Προειδοποίησε όμως πως «σημείο εκκίνησης» για τις συζητήσεις πρέπει να είναι ο «σεβασμός για τους κανόνες».

Σχετικά με την επικοινωνία του με τον νέο υπουργό Οικονομικών, του οποίου το όνομα δεν αναφέρθηκε, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν ο κ. Βαρουφάκης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως δεν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο, αλλά “ο Έλληνας αξιωματούχος δεσμεύθηκε για την παραμονή της Ελλάδας στη κοινό νόμισμα”. Όμως και ο Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δικός του στόχος είναι να μην φύγει καμία χώρα από την ευρωζώνη, και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ.

Ads

Μοσκοβισί: Μας χωρίζουν τα μέσα, όχι οι στόχοι

Ο επίτροπος Οικονομικών Μιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε τον ταχύ σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως επιτρέπει την γρήγορη συνέχιση των επαφών με τους δανειστές. Τόνισε πως το σημείο διαφοράς μεταξύ της Ευρώπης και της νέας κυβέρνησης δεν είναι ο «στόχος», που είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας και η επίτευξη ευημερίας, αλλά τα «μέσα» για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε. Τέλος, σημείωσε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, που «έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα».

Διαβάστε αναλυτικά: Κομισιόν: Θα συνεργαστούμε, έχουμε κοινούς στόχους με την Ελλάδα

Στην Αθήνα και ο Σούλτς

Την Πέμπτη στην Αθήνα θα έρθει και ο Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος θα επισκεφτεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.Την συνάντηση την είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει χθες πως θα κάνει  ό,τι περνάει από το χέρι του, όπως είπε, ώστε να βοηθήσει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. «Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στη Μέρκελ την Παρασκευή» είπε ο κ. Σουλτς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον κ. Τσίπρα.