Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανή μια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα πρώτα μέτρα για το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβρη, ενώ παράλληλα εκφράστηκε με θερμά λόγια για την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται πιο εποικοδομητικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις» για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μαζί με την ελάφρυνση του χρέους, αποτελεί, όπως έχει επίσημα τονιστεί, προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνοντας επίσης πως «μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας».

Ads