Πολύ μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να θεσπίσει υπέρογκα πρόστιμα, ενώ μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας υποστήριζαν ακριβώς το αντίθετο. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και σήμερα, ο ΕΟΔΥ στο επίσημο σάιτ, στις πληροφορίες για την επιδημία, αναφέρει πως «η χρήση μάσκας δε συστήνεται στον υγιή πληθυσμό».

Ads

Στο επίκεντρο της συζήτησης, εκτός από την εντυπωσιακή αλλαγή των επιστημονικών επιχειρημάτων και τις παλινωδίες του εκπροσώπου κ. Σωτήρη Τσιόδρα, βρίσκεται και η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει διατίμηση, αφήνοντας ανεξέλγκτα τα παιχνίδια αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών. Ένας εκ των δύο προμηθευτών που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα φαίνεται να έχει πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και αυτό ίσως δίνει απάντηση σε πολλά. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έγιναν την Παρασκευή σε σχετική τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία. 

Πεδίο για το νόμο «προσφοράς και ζήτησης»

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει διατίμηση, πλην όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, αν και οι ανάγκες για κάθε πολίτη θα είναι τεράστιες. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και πάλι το νόμο της ελεύθερης αγοράς, της «προσφοράς και ζήτησης».  

Ads

Όμως σε αυτήν την περίπτωση η τεράστια ζήτηση επιβάλλεται πλέον από την κυβέρνηση. Αυτή η σημαντική «λεπτομέρεια» έφερε στο προσκήνιο τη σύνδεση του Μαξίμου με όσους ελέγχουν την προσφορά, δηλαδή με την εταιρία Lariplast. Δημοσιεύματα επισημαίνουν τις στενές σχέσεις που φέρεται να έχει η οικογένεια Νταβέλη, από τη Λάρισα με την οικογένεια Μητσοτάκη. Άλλωστε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αυτή που εγκαινίασε πέρυσι το πολυϊατρείο που άνοιξε στη θεσσαλική πόλη ο όμιλος Animus, που διαθέτει επίσης ένα κέντρο αποκατάστασης στην περιοχή. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε όλη τη «γαλάζια» πολιτική φρουρά της περιοχής. 

image

image

image

Έτοιμη η μονάδα της Lariplast – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με Πρωθυπουργό

Η ανακοίνωση της απόφασης για την υποχρεωτική χρήση και η ξαφνική μεταστροφή των εκπροσώπων του υπ. Υγείας για τη χρήση μάσκας, συμπίπτει χρονικά με την εισαγωγή μηχανημάτων και την έναρξη παραγωγής χειρουργικών μασκών στη Λάρισα από τον όμιλο Lariplast, αλλά και από τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης στην Ξάνθη. Μάλιστα, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε – διαδικτυακά – στη γραμμή παραγωγής ενώ έγινε σαφές ότι υπήρξε πολύτιμη η «αρωγή» της κυβέρνησης προκειμένου να στηθεί και να αδειοδοτηθεί σε χρόνο ρεκόρ.

image

Ο εκπρόσωπος της Lariplast, συνέταιρος του Α. Νταβέλη, Σ. Τσερεπάς, σημείωσε όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις τον «πολύ καλό συντονισμό του κράτους με την επιχειρηματικότητα» και έδωσε «ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό μας», κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για  ζωηρό ενδιαφέρον που υπήρξε από την Περιφέρεια, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που συμμετείχε στη σύσκεψη, και οπαδός του «νόμου της προσφοράς και της ζήτησης», διαφημίζει από τον προσωπικό του λογαριασμό την εταιρία μέσω των πολλών δημοσιευμάτων που εμφανίστηκαν ξαφνικά για να προβάλλουν τη θεσσαλική εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τζίρος μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως σε τιμές λιανικής, δεδομένου ότι η χρήση της επιβάλλεται στους πολίτες και η τιμή της κάθε μάσκας στο ράφι εκτιμάται βάσει παραγόντων της αγοράς μεταξύ 0,80 και 1 ευρώ. 

Με τέτοιο «success story» πως να περάσουν απαρατήρητες οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τους επιχειρηματίες από τη Λάρισα, η παράκαμψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με τη συνδρομή του Μαξίμου, η ριζική αλλαγή θέσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης για τη χρήση μάσκας και τελικά η επίμονη άρνησή της να επιβάλει διατίμηση, αφήνοντας την τιμή να εκτοξευτεί και ανοίγοντας μια τεράστια και επικερδή αγορά για πολύ συγκεκριμένους «παίκτες».