Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει καθηκοντα νέου υπουργού Αμυνας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος από αύριο, Σάββατο 1η Νοεμβρίου, μετακομίζει στην Κομισιόν. Στη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετείται ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.

Ads

Σε ότι αφορά το Νίκο Δένδια, πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει από τον Ιούνιο του 2012 καθώς διετέλεσε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και κατόπιν Ανάπτυξης από τον περασμένο Ιούνιο. Τη Δευτέρα θα ορκιστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αντιθέτως, πρόκειται για το πρώτο κυβερνητικό πόστο που αναλαμβάνει ο 41χρονος Κώστας Σκρέκας.

Μετακινήσεις με παρασκήνιο

Η «μετακόμιση» Δένδια στη Μεσογείων, υπήρξαν φήμες ότι συνδέεται και με τη δυστοκία στις σχέσεις Δένδια – Χαρδούβελη όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, ο μόλις… πρώην υπ. Ανάπτυξης, μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε ότι ο ίδιος είναι απόλυτα έτοιμος ως προς το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Νίκος Δένδιας «έδειξε» το υπουργείο Οικονομικών. «Τι να σας πω; Δεν μπορώ να συνεννοηθώ…» φέρεται να είπε.
 
Αντίθετα η πλευρά Χαρδούβελη επέρριπτε στον Δένδια τις ευθύνες για την καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ρωτήθηκε για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και απάντησε: «Δεν το ξέρω, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το επισπεύδον». Μετά από αυτό ο Νίκος Δένδιας απευθύνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στον πρωθυπουργό για να εξηγήσει ότι δεν ευθύνεται αυτός για την καθυστέρηση.  

Τελικά μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι εκείνος θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Η ορκωμοσία για το νέο του χαρτοφυλάκιο θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Το σενάριο της «εσωτερικής αλλαγής» για την κάλυψη του κενού στο υπ. Άμυνας ήταν το κυρίαρχο τις τελευταίες ώρες αφού έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως είχε ακουστεί. Άρχισε μάλιστα να ακούγεται ότι το πρόσωπο θα επιλεγεί από το υπάρχον πολιτικό συμβούλιο ενώ στο υπ. Ανάπτυξης θα αναλάβει βουλευτής και μάλιστα «καραμανλικός». Αυτός όπως φαίνεται είναι ο Κώστας Σκρέκας που όντως θεωρείται ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. 

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις

Ως προτεραιότητα θέτει τις μεταρρυθμίσεις «που θα φέρουν την ανάπτυξη» ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι η προσπάθειά του να δικαιώσει την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση και ο πολλαπλασιασμός της αποτελεσματικότητας του κάθε ευρώ, είτε αυτό προέρχεται από τον Έλληνα φορολογούμενο, είτε από την Ευρώπη», δήλωσε ο νέος υπουργός ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον προκάτοχο του Νίκο Δένδια.

Ο νέος

Ο Κώστας Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων, αναλαμβάνει πλέον υπουργός Ανάπτυξης. Είναι άνθρωπος της αγοράς αφού το 2000 εργάστηκε ως μάνατζερ Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της εταιρείας Mantis S.A. και στη συνέχεια το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Fortis S.A. Η εταιρεία σήμερα καλύπτει πανελλαδικά όλα τα κανάλια της αγοράς από το οργανωμένο λιανεμπόριο, το Χονδρεμπόριο, τα καταστήματα HO.RE.CA καθώς και ανεξάρτητα σημεία πώλησης. Αντιπροσωπεύει 3 από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Ευρώπης και έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο των τροφίμων και ποτών.

image
 
Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική. Την περίοδο 1991 -1993 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ενώ έχει υπάρξει στέλεχος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Το 2007 ορίστηκε Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λάρισας. Το 2010 ορίστηκε Τομεάρχης Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄Αθηνών και μέλος Γραμματείας Οργανωτικού.
 
Το 2012 στις εκλογές της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου εξελέγη βουλευτής Νομού Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2012 ορίστηκε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.