Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν φαβορί αλλά δεν είχε προβλεφθεί μια τόσο μεγάλη νίκη. Ο Α.  Λοβέρδος και ο Γ. Παπανδρέου πήγαν χειρότερα από όσο πίστευαν οι ίδιοι και οι πολιτικοί τους φίλοι, ενώ οι τρεις της δεύτερης ταχύτητας (Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης) δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν. 
 
Οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ήταν ενδιαφέρουσες και το αποτέλεσμα θα αναλυθεί διεξοδικά από τα επιτελεία του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα γιατί εκ των πραγμάτων επηρεάζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό. 
 
Κάποια συμπεράσματα είναι ήδη προφανή: 
 
► Η συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής ήταν πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη. Ξεπέρασε κατά πολύ τις εσωκομματικές εκλογές του 2017 και μάλιστα ήταν έντονη η παρουσία της νέας γενιάς για τα δεδομένα του ΚΙΝΑΛ. Αυτό εκ των πραγμάτων δείχνει ότι υπάρχει αξιοσημείωτο κοινωνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά με ορατό πλέον ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καλύψουν αυτό τον χώρο παρά τις προσπάθειές τους. 
 
► Το πολιτικό διάβημα του Ν. Ανδρουλάκη, ανανέωση και ενότητα, συγκίνησε τους ψηφοφόρους περισσότερο από την αντιΣΥΡΙΖΑ διακήρυξη του Α. Λοβέρδου και την αντιδεξιά θέση του Γ. Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι λειτούργησε υπέρ του η ηλικία του, η απουσία υπουργικού παρελθόντος, η μετριοπάθεια και η απόσταση από την πόλωση και τον φανατισμό. 
 
► Η απροθυμία του ευρωβουλευτή να ανοίξει τα χαρτιά του επί της ουσίας σε σχέση με τις μετεκλογικές συμμαχίες δεν ενόχλησε τη βάση του ΚΙΝΑΛ που προφανώς δεν διεκδικεί ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα αλλά μια αξιοπρεπή επανεκκίνηση που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και δεν θα αναφέρεται στα στερεότυπα του παρελθόντος.
 
Για τον Ν. Ανδρουλάκη δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προβλέψεις για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση πριν και μετά τις επόμενες εκλογές. Είναι και γνωστός και άγνωστος πολιτικός και παλιός (ως πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) και νέος. 
 
► Ο Γ. Παπανδρέου πήρε μια απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου, που μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική. Δεν είναι σύνηθες ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός κόμματος να χάσει σε εσωκομματικές εκλογές. Η υποψηφιότητά του, με βάση το αποτέλεσμα, έβλαψε και την υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης στην οποία ο ίδιος αναφερόταν.
 
► Ο Α. Λοβέρδος έχει κάθε λόγο να είναι απογοητευμένος. Είχε εντυπωσιακή στήριξη από ισχυρά ΜΜΕ και διαμορφωτές της κοινής γνώμης με επιρροή και παρόλα αυτά ήρθε τρίτος. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανιζόταν ως φαβορί και έκανε πολύ οργανωμένη καμπάνια νωρίτερα από όλους τους άλλους υποψήφιους. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα δεν είναι πλέον το καθοριστικό στο χώρο της κεντροαριστεράς. 
 
► Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω με την έννοια δεν είχε προβλεφθεί η μεγάλη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο και δινόταν η εικόνα μιας αμφίρροπης αναμέτρησης. Σε καμία περίπτωση τα εξωθεσμικα κέντρα που κατήγγειλε πολύ έντονα ο Γ. Παπανδρέου και πιο χαμηλότονα ο Ν. Ανδρουλάκης δεν κέρδισαν, ούτε καν επηρέασαν το αποτέλεσμα.