Εάν ο απολογισμός γίνει σε όρους ποσοστών, το ευρύτερο μπλοκ των προεδρικών δηλώνει ότι η δύναμή του στις νομαρχιακές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 70%, με την «Ομπρέλα» να περιορίζεται το πολύ στο 30%. Κατά τους υπολογισμούς των στελεχών της «Ομπρέλας» («53» συν δυνάμεις Σκουρλέτη, Βούτση, Φίλη και Παπαδημούλη), ο συσχετισμός αυτός διαφοροποιείται κατά τι και διαμορφώνεται σε ένα 65%-35%.

Ads

Εάν αναζητείται το πολιτικό αποτύπωμα, στην διαδικασία των νομαρχιακών συνελεύσεων και εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε στο ακέραιο την παράδοση της σύγκρουσης των μηχανισμών, της μετωπικής αναμέτρησης για την διεύρυνση και την μη διεύρυνση του κόμματος, και της παραγωγής πλεονάσματος εσωστρέφειας.

Οι διαδικασίες πανελλαδικά ολοκληρώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο, μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι εκλογές στις 55 από τις 69 Νομαρχιακές, το διήμερο όμως που πέρασε έκλεισαν οι μάχες στα περισσότερα από τα μεγάλα κομματικά «οχυρά».

Στην βόρεια Αθήνα και οι δύο πλευρές εκπέμπουν σήματα ικανοποίησης – η μεν «Ομπρέλα» διότι πήρε την πλειοψηφία με 24 μέλη σε σύνολο 41, οι δε προεδρικοί επειδή αύξησαν θεαματικά την δύναμή τους: Η Κίνηση Μελών εξέλεξε 11 μέλη, η Ρ.ΕΝ.Ε. 6, ενώ από την «Ομπρέλα» εξέλεξαν 10 οι «53», 5 η πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη και 9 η κίνηση των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση και Νίκου Φίλη.

Ads

Στον νότιο τομέα της Αθήνας οι προεδρικοί καταγράφουν την δύναμή τους στο 60%, ενώ στην ανατολική Αττική μιλούν για ποσοστό 80%. Από την πλευρά της «Ομπρέλας» τα ποσοστά αυτά προσδιορίζονται αισθητά χαμηλότερα, ενώ ειδικά για την ανατολική Αττική λένε ότι έπιασαν το 40% και εγκαλούν τον Χρήστο Σπίρτζη για μαζικές εγγραφές νέων μελών που επηρέασαν το αποτέλεσμα.
Σκληρές είναι οι μάχες σε Α’ Αθήνας και Πειραιά, με την πρώτη να παίζεται στην κόντρα, ενώ στον Πειραιά φαίνονται να κερδίζουν γα πρώτη φορά οι προεδρικοί μετά την μεγάλη κινητοποίηση του Γιάννη Ραγκούση και του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στην Α’Αθήνας η εσωκομματική αναμέτρηση άγγιξε τα όρια… θερμού επεισοδίου στην Οργάνωση Μελών της Κυψέλης. Εκεί, μέχρι την τελευταία στιγμή δόθηκε μάχη για να εγγραφεί σύσσωμη η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ την οποία προηγουμένως είχε αρνηθεί να εγγράψει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόρτες όμως ήταν κλειστές και στην Κυψέλη, την παραμονή των εκλογών τα μέλη της ΠΑΣΠ ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας και σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το θέμα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε με την σύμφωνη γνώμη και του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Το θερμόμετρο ανέβηκε, κάποιοι λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια, και τελικά οι υποψηφιότητες της ΠΑΣΠ αποσύρθηκαν.

Εξίσου φορτισμένο ήταν το κλίμα την περασμένη εβδομάδα και στον Πειραιά, ενώ από την πλευρά της Κίνησης Μελών (της πλειοψηφικής ομάδας των προεδρικών) η εικόνα που μεταδίδεται είναι πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» έδωσαν «τον υπέρ πάντων αγώνα» για να μπλοκάρουν την διεύρυνση και να μην ανοίξουν οι Οργανώσεις του κόμματος για νέα μέλη.

Κατά τις καταγγελίες περισσότερα από 30 νέα μέλη «κόπηκαν» από την Οργάνωση Μελών των Εξαρχείων, μπλόκο στις εγγραφές υπήρξε και στις δύο οργανώσεις των Πετραλώνων, ενώ στην Οργάνωση Μελών Πατησίων δεν έγιναν δεκτά 90 μέλη από το isyriza και άλλα 50 με την επίκληση τυπικών κωλυμάτων.

Στο δια ταύτα, διεύρυνση επί της ουσίας δεν υπήρξε ούτε αυτή την φορά και, παρ’ ότι ο τελικός υπολογισμός εκκρεμεί, υπολογίζεται ότι η αύξηση της κομματικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα μέλη δεν ξεπερνά το 15% με 20%…