Με νέο ισχυρό άνδρα των media τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με μηνύματα πολέμου από τον Ιβάν Σαββίδη, και με την οικογένεια Μητσοτάκη να αποκτά πλέον ευθεία πρόσβαση στο πιο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της χώρας, ανοίγει η – μάλλον θυελλώδης – επόμενη ημέρα στο χώρο του Τύπου μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ.

Ads

Σε πρώτο χρόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ελέγχοντας το 22% του Mega δύο καθημερινές και τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες – ανάμεσά τους το ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ – και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς αναδεικνύεται πλέον στον νέο ισχυρό παράγοντα στον χώρο των media με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πολιτική επιρροή που θα επιχειρήσει να ασκήσει.

Ταυτόχρονα η πολιτική απόχρωση και τοποθέτηση της συντρηπτικής πλειοψηφίας πλέον των media τοποθετείται στον χώρο της κεντροδεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας. Και επ’ αυτοιύ ίσως έχει τη δική του σημειολογική – και όχι μόνον αξία – και το χθεσινό, προσωπικό προσκύνημα του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εξώδειο ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στην άλλη πλευρά, ο Ιβάν Σαββίδης μετά την ήττα του στη διεκδίκηση του ελέγχου του Mega υψώνει κατακόρυφα τους τόνους, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά πάντοτε και τα ερωτήματα για την – εκ του αποτελέσματος – χαμηλή προσφορά στη δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ.

Ads

Το τίμημα που πρόσφερε ο Ιβάν Σαββίδης ήταν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό από τα 22.892.600 ευρώ του Βαγγέλη Μαρινάκη και των 21 εκατομμυρίων της κυπριακής εταιρίας Vegata Holdings πίσω από την οποία οι πληροφορίες φέρουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο ίδιος ο ομογενής επιχειρηματίας, πάντως, επιλέγει να περάσει στην αντεπίθεση θέτοντας ερωτήματα για τη διαδικασία της δημοπρασίας και επιμένοντας ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Mega.

«Θα είμαι ειλικρινής. Η οικογένεια των δημοσιογράφων και ο χώρος των media είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της κοινωνίας μας και για να μπεις θέλει πολλή προσοχή. Θέλει προηγουμένως να χτυπήσεις την πόρτα, όπως συνηθίζω να λέω. Το πρόβλημα του Σαββίδη ποιο είναι: Εγώ χτυπάω πόρτες, αλλά κανένας δεν ανοίγει. Τώρα θέλω να τις ανοίξω με το πόδι», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση του ΑΠΘ, ενώ επανέλαβε ότι θα βάλει 25 εκατ. ευρώ στο Mega και σημείωσε ότι θα δώσει οκτώ εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Σε ό,τι αφορά, δε, τη συνδιοίκηση με Μαρινάκη και Βαρδινογιάννη, ο Ιβάν Σαββίδης σημείωσε: «Το Mega θα έχει διοικητικό συμβούλιο, 35% Bαρδινογιάννης, 22% Μαρινάκης και 20% εγώ».

Μετά τη χθεσινή δημοπρασία και την είσοδο Μαρινάκη η μετοχική σύνθεση του Mega διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οικογένεια Βαρδινογιάννη 35%
  • Βαγγέλης Μαρινάκης 22,11%
  • Ιβάν Σαββίδης 19,63%
  • Πήγασος (Φώτης Μπόμπολας) 13%
  • Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%
  • Βίκτωρ Ρέστης 3,13%

Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο Ιβάν Σαββίδης – όπως αναφέρουν αρκετές πληροφορίες – θα επιδιώξει είτε σε συμμαχία με τον Φώτη Μπόμπολα, είτε αποκτώντας το (δεσμευμένο σήμερα) 13% του Πήγασου να αποκτήσει status καταστατικής μειοψηφίας στο Mega (blocking minority), γεγονός που θα του έδινε  στρατηγικό βέτο σε όλες τις αποφάσεις για το κανάλι.