Πρόκειται πλέον για ανοιχτό εκδοτικό – και όχι μόνον – πόλεμο, με… διευθύνσεις και ονόματα. Ο λόγος, για την μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων στα οποία κεντρική θέση έχει ο μιντιακός όμιλος Μαρινάκη – μια σύγκρουση, η οποία κορυφώνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις που θα την συνοδεύσουν.

Ads

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται ότι τα μέσα ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, σε συνεργασία με τον όμιλο Αλαφούζου και σε συντονισμό – εάν όχι και πλήρη ταύτιση – με τη Νέα Δημοκρατία, εκτελούν συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και αποδόμησης με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση. Στην εκστρατεία αυτή εντάσσουν τόσο την στοχοποίηση Καμμένου στην υπόθεση με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας, όσο και το κρεσέντο των επιθέσεων από τα δύο μιντιακά συγκροτήματα για το θέμα των πλειστηριασμών. Οι ίδιες πηγές, δε, εκτιμούν ότι τελικός στόχος αυτού του άτυπου μετώπου είναι η υπονόμευση της κυβέρνησης πριν η χώρα μπει στην τελική ευθεία της εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να αλλάξει τους πολιτικούς όρους με τους οποίους θα γίνουν οι επόμενες εκλογές σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν και οι αιχμηρές κυβερνητικές καταγγελίες περί «υπόδικου επιχειρηματία» – καταγγελίες, οι οποίες φωτογραφίζουν ευθέως τον Βαγγέλη Μαρινάκη και κορυφώθηκαν από το ίδιο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή τα πρωτοσέλιδα των «Νέων» περί δήθεν πλειστηριασμών λαϊκών πρώτων κατοικιών.

Αντεπίθεση μέσω «Βήματος»

Η πλευρά Μαρινάκη, όμως, επιλέγει κλιμάκωση του πολέμου και χθες επιχείρησε αντεπίθεση, μέσω του «Βήματος» χρεώνοντας στην κυβέρνηση διαπλοκή «με ολιγάρχες νέας κοπής». Με άρθρο το οποίο υπογράφει «ειδικός συνεργάτης», το «Βήμα» του ομίλου Μαρινάκη αναφέρεται μάλιστα ονομαστικά στους επιχειρηματίες Ιβάν Σαββίδη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κάνει λόγο για «στρατό προπαγάνδας» στον οποίο εντάσσει σύσσωμες τις συμπολιτευόμενες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης.

Ads

«Ο «στρατός της προπαγάνδας» του Πρωθυπουργού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο, «υποστηρίζεται από ολιγάρχες νέας κοπής, από πρόσωπα αμφιλεγόμενα, από οικονομικούς παράγοντες με σκοτεινό παρελθόν και γκρίζο παρόν. Οι συνομιλητές και οι συνδεδεμένοι με τα μέσα ενημέρωσης συνδαιτυμόνες του κ. Παππά δεν είναι οι καλύτεροι. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι υπέρμαχοι της «νέας φωνής της αλήθειας» συντονίζονται με τους Ιβάν Σαββίδη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο υπουργός Αμυνας συνόδεψε τον ρώσο επιχειρηματία στην τελετή ανάληψης του «Εψιλον» και ο υπουργός Επικρατείας συναντάται συχνά-πυκνά με τον κ. Λαυρεντιάδη, συνομιλεί και σχεδιάζει το επικοινωνιακό τοπίο του μέλλοντος μαζί του».

Σχόλιο από κυβερνητικής πλευράς για το εν λόγω άρθρο δεν υπήρξε, καίτοι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «η διαπλοκή θέλει δημόσιο χρήμα και πρόθυμους πολιτικούς για να λειτουργήσει. Και τέτοιες σχέσεις ούτε υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ στην σημερινή κυβέρνηση».

Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν επίσης δύο καίρια σημεία στον κλιμακούμενο πόλεμο από τα συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα. Το πρώτο είναι οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ο νέος ιδιοκτήτες του ΔΟΛ και έναντι των οποίων προσπαθεί, όπως λένε, χαρακτηριστικά «να θωρακιστεί επιτιθέμενος».

«Σπρώχνουν» την Φώφη στον Κυριάκο

Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι τόσο τα μίντια Μαρινάκη όσο και εκείνα του Γιάννη Αλαφούζου επιχειρούν να «υιοθετήσουν» το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, το «Κίνημα Αλλαγής», σπρώχνοντας την Φώφη Γεννηματά σε συγκλίσεις, και ενδεχομένως και σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για το νέο σχέδιο στήριξης της ΝΔ και μιας «φιλικής» προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες κυβέρνησης, από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι μόνον ότι δεν υπάρχει ρεύμα αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και πως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά μειώνεται.

Σ’ αυτό το σχέδιο, δε, εντάσσουν και τις «υπηρεσίες προθύμων» από την πλευρά και του ΠΑΣΟΚ, προβλέποντας κλιμάκωση της σύγκρουσης όσο πλησιάζει και η στιγμή της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.